Przepis na aperol bezalkoholowy krok po kroku

Składniki

W kieliszki włóż kostki lodu, wlej syrop bitter, uzupełnij prosecco i wodą gazowaną.

Pomarańcze pokrój w plastry i umieść plaster w kieliszku.

Aperol bezalkoholowy podany w kieliszku. Ozdobiony jest plastrem pomarańczy.
Aperol bezalkoholowy
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Aperol bezalkoholowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o aperolu bezalkoholowym

Dobry aperol bezalkoholowy to prosty do przygotowania drink, który jest wersją klasycznego włoskiego drinka aperol spritz znanego i lubianego na całym świecie. Bezalkoholowy drink może być spożywany przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży. Przepis na aperol bezalkoholowy jest szybki do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do zrobienia bezalkoholowego drinka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: prosecco bezalkoholowe, syrop monini bitter, pomarańcza, woda gazowana oraz woda gazowana.

Jak zrobić aperol bezalkoholowy? W kieliszku umieść kostki lodu, wlej syrop monini bitter, prosecco bezalkoholowe oraz wodę gazowaną. Pomarańcze umyj dokładnie i pokrój w plastry. Plaster pomarańczy umieść w kieliszku.

Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan. Wino możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim. Wersja bezalkoholowa wina powstaje poprzez pozbycie się alkoholu po procesie fermentacji. Bezalkoholowa wersja Aperolu to syrop Monini Bitter, który jest słodko gorzkim syropem na bazie ziół i idealnie zastępuje tradycyjny Aperol w bezalkoholowym drinku.

Podsumowując smaczny i łatwy drink idealnie nadaje się na imprezę podany dla osób nie mogących spożywać alkoholu. Drink jest szybki do przygotowania. Jest tak samo pyszny jak klasyczna wersja z alkoholem.

Wartości odżywcze aperolu bezalkoholowego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny aperolu bezalkoholowego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w aperolu bezalkoholowym

Lista alergenów dla aperolu bezalkoholowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Prosecco bezalkoholowe

Cena przygotowania aperolu bezalkoholowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Syrop Monini Bitter
100 ml
39.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.57
Za 100 ml
Prosecco bezalkoholowe
300 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 g
Woda gazowana
200 ml
niecała szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomarańcza
100 g
pół średniej sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
67.50
Jak oceniasz przepis na aperol bezalkoholowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób