Antrykot z kurczaka

Opublikowano: 13.12.2022 r., 23:23 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty antrykot z kurczaka
Antrykot z kurczaka
Jak często grillujecie i pieczecie mięsa? Zapewne najczęściej jest to wieprzowina lub pierś z kurczaka. A próbowaliście kiedyś antrykot z kurczaka? Polecam wypróbować ten przepis.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
295 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Antrykot z kurczaka (800 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa

Przepis na antrykot z kurczaka krok po kroku

Antrykot podziel na plastry o grubości ok. 2,5 cm.

Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, chilli i czosnek.

Wszystko wymieszaj i natrzyj przyprawami mięso.

Wstaw do lodówki na całą noc.

Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na antrykot z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat antrykotu z kurczaka

Antrykot uzyskuje się z długiego mięśnia wzdłuż kręgosłupa przyrastającego do kręgów piersiowych, a od dołu do żeber. Mięso w tym miejscu jest delikatne i soczyste.

Antrykot z kurczaka jest delikatnym, bardzo smacznym mięsem. Świetnie sprawdzi się na obiad niedzielny lub świąteczny. Do jego przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wystarczy oliwa oraz przyprawy. Grillowany antrykot jest to najlepszy pomysł na pyszny obiad, ponieważ przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Antrykot z piersi kurczaka w tym przepisie jest tylko z dodatkiem oliwy i podstawowych przypraw. Będzie to zdrowsza wersja tego dania niż tradycyjna, gdzie mięso smaży się na dużej ilości oleju. Ponadto najczęściej wybieranym mięsem jednak jest wieprzowina, która nie należy do najzdrowszych, a zgodnie z piramidą zdrowego żywienia wieprzowinę powinnyśmy spożywać maksymalnie 2-3 razy w miesiącu.

Drób jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w Polsce. Najczęściej wybieramy filet z kurczaka, ze względu, że łatwo go przyrządzić i można zrobić z niego większość potraw. Jest niskokaloryczny, smaczny oraz łatwo dostępny. Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Ten typ mięsa dostarcza do organizmu komplet niezbędnych do rozwoju aminokwasów egzogennych. Ponadto pierś z kurczaka jest lekkostrawna, dzięki czemu ma wiele zastosować w dietetyce. Osoby, które wymagają diety łatwostrawnej, mogą z powodzeniem sięgać po to mięso, tylko w formie gotowanej. Nie obciąża układu pokarmowego, więc osoby starsze i małe dzieci również mogą jeść pierś z kurczaka.

Mięso z piersi kurczaka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Nie wpływa więc na podwyższenie złego cholesterolu LDL, nie powoduje miażdżycy i chorób układu krążenia.

Jak zrobić antrykot z kurczaka? Przedstawiam swój sprawdzony przepis na antrykot z kurczaka, który zachwyci smakiem niejedno wybredne podniebienie.

Antrykot podziel na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, chilli i czosnek. Wszystko wymieszaj i natrzyj przyprawami mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.

Alergeny w antrykocie z kurczaka

Lista alergenów dla Antrykotu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antrykot z kurczaka

Wartości odżywcze antrykotu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Antrykot z kurczaka jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, nie podwyższa cholesterolu w krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
147.64
295.28
Białko (g)
21.41
42.83
Fenyloalanina (mg)
0.88
1.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.59
1.18
Węglowodany przyswajalne (g)
0.55
1.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.04
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
8.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
6.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.55
Cholesterol (mg)
69.11
138.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.52
17.04
Witamina B6 (mg)
0.79
1.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.40
Witamina C (mg)
0.55
1.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.04
2.09
Retinol (µg (mcg))
8.52
17.04
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
9.10
18.20
Foliany (µg (mcg))
8.57
17.15
Beta karoten (µg (mcg))
0.09
0.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.98
85.95
Potas (mg)
323.37
646.73
Wapń (mg)
7.98
15.96
Fosfor (mg)
204.37
408.75
Magnez (mg)
26.95
53.91
Żelazo (mg)
0.40
0.80
Cynk (mg)
0.66
1.33
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny antrykotu z kurczaka 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania antrykotu z kurczaka

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot z kurczaka
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
55.00