Antrykot z kurczaka
- Antrykot z kurczaka (800 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na antrykot z kurczaka krok po kroku
Antrykot podziel na plastry o grubości ok. 2,5 cm.
Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, chilli i czosnek.
Wszystko wymieszaj i natrzyj przyprawami mięso.
Wstaw do lodówki na całą noc.
Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat antrykotu z kurczaka
Antrykot uzyskuje się z długiego mięśnia wzdłuż kręgosłupa przyrastającego do kręgów piersiowych, a od dołu do żeber. Mięso w tym miejscu jest delikatne i soczyste.
Antrykot z kurczaka jest delikatnym, bardzo smacznym mięsem. Świetnie sprawdzi się na obiad niedzielny lub świąteczny. Do jego przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wystarczy oliwa oraz przyprawy. Grillowany antrykot jest to najlepszy pomysł na pyszny obiad, ponieważ przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Antrykot z piersi kurczaka w tym przepisie jest tylko z dodatkiem oliwy i podstawowych przypraw. Będzie to zdrowsza wersja tego dania niż tradycyjna, gdzie mięso smaży się na dużej ilości oleju. Ponadto najczęściej wybieranym mięsem jednak jest wieprzowina, która nie należy do najzdrowszych, a zgodnie z piramidą zdrowego żywienia wieprzowinę powinnyśmy spożywać maksymalnie 2-3 razy w miesiącu.
Drób jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w Polsce. Najczęściej wybieramy filet z kurczaka, ze względu, że łatwo go przyrządzić i można zrobić z niego większość potraw. Jest niskokaloryczny, smaczny oraz łatwo dostępny. Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Ten typ mięsa dostarcza do organizmu komplet niezbędnych do rozwoju aminokwasów egzogennych. Ponadto pierś z kurczaka jest lekkostrawna, dzięki czemu ma wiele zastosować w dietetyce. Osoby, które wymagają diety łatwostrawnej, mogą z powodzeniem sięgać po to mięso, tylko w formie gotowanej. Nie obciąża układu pokarmowego, więc osoby starsze i małe dzieci również mogą jeść pierś z kurczaka.
Mięso z piersi kurczaka charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Nie wpływa więc na podwyższenie złego cholesterolu LDL, nie powoduje miażdżycy i chorób układu krążenia.
Jak zrobić antrykot z kurczaka? Przedstawiam swój sprawdzony przepis na antrykot z kurczaka, który zachwyci smakiem niejedno wybredne podniebienie.
Antrykot podziel na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, chilli i czosnek. Wszystko wymieszaj i natrzyj przyprawami mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.
Alergeny w antrykocie z kurczaka
Lista alergenów dla Antrykotu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antrykot z kurczaka
Wartości odżywcze antrykotu z kurczaka
Antrykot z kurczaka jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, nie podwyższa cholesterolu w krwi.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.