Antipasti

Opublikowano: 20.10.2021 r., 19:29 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe antipasti z papryczkami
Antipasti
Antipasti to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej. Mogą to być oliwki w ziołach, sałatka capresse czy papryczki nadziewane serem, które dla Was dziś przygotowałam. Najlepszy przepis!
Przygotowanie 30 min
Czas kąpieli wodnej i Marynowanie 10 min
131 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża (400 g)
  • Ser Feta (350 g)
  • Oliwa z oliwek (350 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na antipasti krok po kroku

Umyj papryczki, następnie odetnij górę z zieloną końcówką i usuń gniazda nasienne.

Następnie zagotuj w garnku wodę i wrzuć je na około 5 minut do kąpieli wodnej. Odlej gorącą wodę i przepłucz je zimną wodą oraz dokładnie osusz.

Przygotuj farsz z sera fety oraz przypraw. Napełnij nim każdą papryczkę.

Papryczki włóż do słoika lub innego szczelnego naczynia. Na górę połóż obrany czosnek. Całość zalej ciepłą oliwą z oliwek

Papryczki są gotowe do spożycia po 5 dniach. Należy je przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na antipasti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat antipasti

Antipasti to tradycyjna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ostrych papryczek i sera feta to idealna kompozycja smaków, która zginie w mgnieniu oka ze stołu. Przystawki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić antipasti? Na początek należy dokładnie umyć papryczki, odciąć część z zieloną końcówką i usunąć gniazda nasienne. Następnie należy zagotować wodę w garnku i wrzucić do kąpieli wodnej papryczki na około 5 minut. Po wyjęciu przepłucz je zimną wodą i dokładnie osusz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu z sera i przypraw. Gotowy farsz nałóż do każdej papryczki po kolei. Następnie ułóż je w słoiku lub innym szczelnym naczyniu, a na górę układamy dwa ząbki czosnku. Nadziewane papryczki z serem zalewamy ciepłą oliwą z oliwek. Odstawimy na 5 dni. Zamarynowane domowe papryczki należy przechowywać w lodówce.

Przepis na antipasti to doskonały pomysł na imprezę. Przystawka głównie składa się z ostrych papryczek chilli, które są bogate w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Przede wszystkim są bogactwem witaminy C. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 240 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a ponadto zawiera również witaminę A,B oraz żelazo, magnez i potas. Ostre papryczki zawierają również kapsaicynę, dzięki której mają ostry smak. Dodatkowo kapsaicyna jest składnikiem, który przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także ma działanie antynowotworowe oraz działa zbawiennie przy leczeniu wrzodów żołądka. Ponadto ostre papryczki pozytywnie wpływają również na układ krążenia, układ odpornościowy oraz zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Przekąska marynowana jest w oliwie z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K oraz również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, czy leczenia wrzodów żołądka.

Pomysł na włoskie antipasti idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na papryczki z dodatkami to szybkie i pyszne przekąski. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.

Alergeny w antipasti

Lista alergenów dla antipasti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze antipasti

na 100g gotowej potrawy

Antipasti z wykorzystaniem ostrych papryczek to dobre rozwiązanie na szybką i zdrową przekąskę. Papryczki to doskonałe źródło witaminy C, a ser feta staraj się wybierać dobrej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
376.82
131.89
Białko (g)
5.21
1.83
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
4.85
1.70
Węglowodany przyswajalne (g)
4.28
1.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
38.27
13.39
Tłuszcze nasycone (g)
10.35
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
27.92
9.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
24.35
8.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.57
1.25
Cholesterol (mg)
27.91
9.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
56.41
19.74
Witamina B6 (mg)
0.33
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
51.95
18.18
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.02
Witamina E (mg)
4.64
1.62
Retinol (µg (mcg))
39.20
13.72
Tiamina (mg)
0.07
0.03
Ryboflawina (mg)
0.30
0.10
Niacyna (mg)
0.76
0.27
Foliany (µg (mcg))
18.32
6.41
Beta karoten (µg (mcg))
192.41
67.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
361.62
126.57
Potas (mg)
140.92
49.32
Wapń (mg)
162.54
56.89
Fosfor (mg)
123.30
43.15
Magnez (mg)
14.56
5.10
Żelazo (mg)
0.77
0.27
Cynk (mg)
1.01
0.35
Miedź (mg)
0.06
0.02
Mangan (mg)
0.10
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny antipasti 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania antipasti

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
400 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 400 g
Ser Feta
350 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
21.00
Za 350 g
Oliwa z oliwek
350 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
14.00
Za 350 ml
Czosnek
16 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 16 g
Koszt składników
59.00