Andrut czekoladowy
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżka (30 g)
- Mleko w proszku - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na andrut czekoladowy krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier i wymieszaj.
Delikatnie ostudź i dodaj proszek w proszku.
Ostudź masę i przełóż nią wafle.
Całość odłóż do lodówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Więcej informacji na temat andruta czekoladowego
Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andrut czekoladowy, te proste słodycze kocha każdy. Koniecznie dowiedz się jak zrobić czekoladowego andruta, który nie tylko będzie smaczny, ale przeniesie Cię do czasów dzieciństwa.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na andruta czekoladowego, domowy deser jest pyszny i na pewno zasmakuje każdemu.
Andruty z galaretką owocową to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.
Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska. Masa do andruta to nic trudnego, dobry w smaku krem nie jest wymagający.
Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: andruty, masło, kakao i cukier oraz odrobina proszku do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier i wymieszaj. Delikatnie ostudź i dodaj proszek w proszku. Ostudź masę i przełóż nią wafle. Całość odłóż do lodówki i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że andruty w swoim składzie mogą mieć mąkę pszenną.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemiczny, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem, skoro wiesz, jak powstaje domowy, najlepszy adrut z czekoladą koniecznie przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jak dobra jest to przekąska.
Alergeny w andrucie czekoladowy
Lista alergenów dla andruta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze andruta czekoladowego
W podobny sposób możesz przygotować wafle z dowolnym nadzieniem.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.