Andrut czekoladowy

Opublikowano: 19.03.2023 r., 22:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodki deser waflowy w czekoladzie
Andrut czekoladowy
Jeśli masz ochotę na małą słodycz, którą w prosty sposób przygotujesz w swoim domu postaw na andrut czekoladowy.
Przygotowanie 20 min
269 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżka (30 g)
  • Mleko w proszku - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na andrut czekoladowy krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier i wymieszaj.

Delikatnie ostudź i dodaj proszek w proszku.

Ostudź masę i przełóż nią wafle.

Całość odłóż do lodówki i pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na andrut czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat andruta czekoladowego

Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andrut czekoladowy, te proste słodycze kocha każdy. Koniecznie dowiedz się jak zrobić czekoladowego andruta, który nie tylko będzie smaczny, ale przeniesie Cię do czasów dzieciństwa.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na andruta czekoladowego, domowy deser jest pyszny i na pewno zasmakuje każdemu.

Andruty z galaretką owocową to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska. Masa do andruta to nic trudnego, dobry w smaku krem nie jest wymagający.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: andruty, masło, kakao i cukier oraz odrobina proszku do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao, cukier i wymieszaj. Delikatnie ostudź i dodaj proszek w proszku. Ostudź masę i przełóż nią wafle. Całość odłóż do lodówki i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że andruty w swoim składzie mogą mieć mąkę pszenną.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemiczny, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, skoro wiesz, jak powstaje domowy, najlepszy adrut z czekoladą koniecznie przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jak dobra jest to przekąska.

Alergeny w andrucie czekoladowy

Lista alergenów dla andruta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze andruta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wafle z dowolnym nadzieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
538.19
269.09
Białko (g)
7.93
3.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
38.81
19.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
40.74
20.37
Tłuszcze nasycone (g)
26.49
13.24
Tłuszcze nienasycone (g)
14.25
7.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
45.11
22.56
Szacunkowy indeks glikemiczny andruta czekoladowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania andruta czekoladowego

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mleko w proszku
30 g
3 łyżki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
35.90