Amoniaczki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
- Masło - 0,6 kostki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (76 g)
Przepis na amoniaczki krok po kroku
Pół łyżeczki amoniaku wymieszaj ze śmietaną.
Do miski dodaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka.
Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat amoniaczków
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.
Amoniaczki to kruche ciasteczka z amoniakiem. Mimo, że są kruche, są przy tym niezwykle puszyste dzięki zastosowaniu amoniaku, który jest spulchniaczem. Pyszne ciasteczka są fajny dodatkiem do herabty oraz kawy. Amoniaczki według przepisu babci były obtoczone z wierzchu w cukrze. Kruche ciasteczka z cukrem wyglądają niesamowicie ładnie a do tego cukier dodaje im dodatkowej tekstury. Przepis na amoniaczki jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać aby dodać odpowiednią ilość amoniaku. Jak zrobić ciastka amoniaczki dowiesz się z naszego dokładnego przepisu.
Prosty przepis na dobre ciasteczka z amoniakiem sprawi, że będziesz wykonywać je regularnie.
Alergeny w amoniaczkach
Lista alergenów dla amoniaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na amoniaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- amoniak
Wartości odżywcze amoniaczków
Amoniaczki są oryginalnymi kruchymi ciastkami, do których dodaje się amoniak. Amoniaczki powinny być spożywane z umiarem i należy bezwzględnie pilnować ilości dodanego amoniaku do ciasta.
Energia i białka
(28g)
Węglowodany
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy
(28g)
Składniki mineralne
(28g)
- mąka pszenna, masło, jajka, cukier, śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.