Przepis na amoniaczki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, amoniak
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, foremki do ciastek

Pół łyżeczki amoniaku wymieszaj ze śmietaną.

Do miski dodaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka.

Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Amoniaczki podane na metalowej kratce oraz ułożone jeden na drugim na białym blacie
Amoniaczki
Koszt przygotowania dania
5.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
111 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
78

Amoniaczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o amoniaczkach

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.

Amoniaczki to kruche ciasteczka z amoniakiem. Mimo, że są kruche, są przy tym niezwykle puszyste dzięki zastosowaniu amoniaku, który jest spulchniaczem. Pyszne ciasteczka są fajny dodatkiem do herabty oraz kawy. Amoniaczki według przepisu babci były obtoczone z wierzchu w cukrze. Kruche ciasteczka z cukrem wyglądają niesamowicie ładnie a do tego cukier dodaje im dodatkowej tekstury. Przepis na amoniaczki jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać aby dodać odpowiednią ilość amoniaku. Jak zrobić ciastka amoniaczki dowiesz się z naszego dokładnego przepisu.

Prosty przepis na dobre ciasteczka z amoniakiem sprawi, że będziesz wykonywać je regularnie.

Wartości odżywcze amoniaczków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kalorie)
397.54 kcal
111.31 kcal
Białko
4.62 g
1.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w amoniaczkach

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany
53.12 g
14.87 g
Węglowodany przyswajalne
52.47 g
14.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz
18.89 g
5.29 g
Tłuszcze nasycone
12.60 g
3.53 g
Tłuszcze nienasycone
6.30 g
1.76 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.32 g
1.49 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
0.27 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na amoniaczki

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina E
0.58 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.07 mg
Niacyna
2.61 mg
0.73 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
76.09 µg (mcg)
21.31 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na amoniaczki

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód
18.58 mg
5.20 mg
Potas
71.10 mg
19.91 mg
Wapń
26.53 mg
7.43 mg
Fosfor
62.37 mg
17.46 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
8.64 mg
2.42 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.96 mg
0.83 mg
Cynk
0.40 mg
0.11 mg
Miedź
0.07 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny amoniaczków 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w amoniaczkach

Lista alergenów dla amoniaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na amoniaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • amoniak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania amoniaczków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
125 g
0,6 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietana 18%
76 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 76 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na amoniaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób