Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
- Masło zimne (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (130 g)
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier trzcinowy (48 g)
- Cukier (70 g)
- Ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki (10 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Czekolada gorzka (150 g)
Przepis na amerykańskie ciasteczko z czekoladą krok po kroku
Czekoladę pokrój w małe kawałki.
W misce umieść pokrojone w kawałki masło, mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy i jajko. Zagnieć całość, aż uzyskasz zbitą masę.
Dodaj czekoladę i wszystko wymieszaj dłonią.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki spłaszczaj dłonią i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
Upieczone ciastka przełóż na kratkę, aż wystygną i stwardnieją.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat amerykańskiego ciasteczka z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą są wszystkim dobrze znane. Wystarczy kilka minut i te pyszne ciasteczka pojawią się na Twoim stole.
Aby wykonać przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą potrzebne są podstawowe, dobrze znane składniki. Potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, cukru brązowego, cukru białego, masło i jajko. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą zagnieść na gładkie ciasto. Następnie dodaje się pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę i wszystko razem miesza. Z ciasta formuj kuleczki i spłaszczaj w dłoni. Następnie piecz przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczek będą one miękkie. Należy je odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wówczas też stwardnieją. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Na pewno zaskoczy Was historia, jaką mają te smaczne i łatwe ciasteczka.
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą powstały w 1930 roku przez … dietetyczkę. Ruth Graves prowadziła gospodę, w której przyrządzała posiłki dla klientów. Z czasem jej restauracja przyciągała co raz więcej turystów. Pewnego dnia przyrządzając ciastka dla gości, zabrakło jej czekoladowej posypki i użyła zwykłej czekolady. Ot, cała tajemnica popularnych ciastek. Szczególnie kojarzone są one z wizytami Św. Mikołaja, gdy w noc jego przyjazdu zostawia się kilka ciastek i szklankę mleka jako przekąskę.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakowego, cukru i mleka.
Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Alergeny w amerykańskim ciasteczku z czekoladą
Lista alergenów dla amerykańskiego ciasteczka z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze amerykańskiego ciasteczka z czekoladą
Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.
Energia i białka
(28g)
Węglowodany
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy
(28g)
Składniki mineralne
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.