Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Przepis na amerykańskie ciasteczko z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą to prawdziwa klasyka, która niezawodnie cieszy podniebienie zarówno małych, jak i dużych miłośników słodkości. Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą jest naprawdę łatwy do wykonania, nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Te pyszne, smaczne i słodkie ciasteczka są idealne na podwieczorek czy jako deser po obiedzie. Dodatkowo, dzięki swojemu prostemu składowi, danie to wpisuje się w różne diety, takie jak dieta lekkostrawna, wegetariańska, a nawet laktoowowegetariańska. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na te wyjątkowe ciasteczka.
Składniki i przygotowanie
Do przygotowania amerykańskich ciasteczek z czekoladą będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Oto one: zimne masło (100 g), mąka pszenna typ 550 (130 g), proszek do pieczenia (3 g, co odpowiada pół łyżeczki), cukier trzcinowy (48 g), cukier biały (70 g), ekstrakt waniliowy (10 ml, czyli 2 łyżeczki), jedno jajko oraz gorzka czekolada (150 g). Przyprawy, które użyjemy, to sól, proszek do pieczenia, cukier i oczywiście ekstrakt waniliowy, który nada ciastkom niepowtarzalny aromat.
Przygotowanie składników zajmuje około 15 minut, a samo pieczenie, mieszanie i łączenie kolejnych elementów również wyniesie około 15 minut. Łącznie, w nie więcej niż pół godziny, będziemy mieli gotowe, pyszne ciasteczka, które idealnie nadadzą się na słodką przekąskę.
Kroki przygotowania ciasta
Na początku przygotowań rozgrzewam piekarnik do 180 st. C i przygotowuję blachy do pieczenia, które wykładam papierem do pieczenia. Następnie zajmuję się czekoladą - kroję ją w małe kawałki. To właśnie te drobne kawałki czekolady będą nadawać naszym ciastkom charakterystyczną chrupkość i wyrazisty smak.
W dużej misce umieszczam pokrojone w kawałki zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy oraz jedno jajko. Przystępuję do wyrabiania ciasta ręcznie, zagnieżdżając całość, aż uzyskam zbite, jednolite ciasto. Dodaję pokrojoną czekoladę do masy i mieszam całość dłonią, aby równomiernie rozprowadzić czekoladowe kawałki.
Formowanie i pieczenie ciasteczek
Z gotowego ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, dbając o to, aby były w miarę równe. Następnie spłaszczam je dłonią, nadając im kształt ciastek. Ułożone na blasze ciasteczka wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka przekładam na kratkę, by ostygły i stwardniały. W tej fazie ciastka są jeszcze dość miękkie, dlatego staram się nie ruszać ich zbytnio, dopóki nie uzyskają odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasteczka przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu długo zachowają swoją świeżość i smak.
Dzięki gorzkiej czekoladzie, ciasteczka zawierają spore ilości magnezu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego, serca oraz mięśni. To dodatkowy atut, który kanapkę z kremem czekoladowym zjada w przedbiegach. Mam nadzieję, że przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
- Masło - zimne (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (130 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier trzcinowy (48 g)
- Cukier (70 g)
- Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki (10 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Czekolada gorzka (150 g)
Przepis na amerykańskie ciasteczko z czekoladą krok po kroku
Czekoladę pokrój w małe kawałki.
W misce umieść pokrojone w kawałki masło, mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy i jajko. Zagnieć całość, aż uzyskasz zbitą masę.
Dodaj czekoladę i wszystko wymieszaj dłonią.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki spłaszczaj dłonią i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
Upieczone ciastka przełóż na kratkę, aż wystygną i stwardnieją.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat amerykańskiego ciasteczka z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą są wszystkim dobrze znane. Wystarczy kilka minut i te pyszne ciasteczka pojawią się na Twoim stole.
Aby wykonać przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą potrzebne są podstawowe, dobrze znane składniki. Potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, cukru brązowego, cukru białego, masło i jajko. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą zagnieść na gładkie ciasto. Następnie dodaje się pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę i wszystko razem miesza. Z ciasta formuj kuleczki i spłaszczaj w dłoni. Następnie piecz przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczek będą one miękkie. Należy je odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wówczas też stwardnieją. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Na pewno zaskoczy Was historia, jaką mają te smaczne i łatwe ciasteczka.
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą powstały w 1930 roku przez … dietetyczkę. Ruth Graves prowadziła gospodę, w której przyrządzała posiłki dla klientów. Z czasem jej restauracja przyciągała co raz więcej turystów. Pewnego dnia przyrządzając ciastka dla gości, zabrakło jej czekoladowej posypki i użyła zwykłej czekolady. Ot, cała tajemnica popularnych ciastek. Szczególnie kojarzone są one z wizytami Św. Mikołaja, gdy w noc jego przyjazdu zostawia się kilka ciastek i szklankę mleka jako przekąskę.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakowego, cukru i mleka.
Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Alergeny w amerykańskim ciasteczku z czekoladą
Lista alergenów dla amerykańskiego ciasteczka z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze amerykańskiego ciasteczka z czekoladą
Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.
Energia i białka
(28g)
Węglowodany
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy
(28g)
Składniki mineralne
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.