Przepis na älplermagronen krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz jabłko, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Obtocz cebulę w mące i usmaż na oleju, aż będzie rumiana.

Przeciśnij czosnek przez praskę, boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i czosnek.

Obierz ziemniaki pokrój w kostkę.

Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj ziemniaki i makaron, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

Zetrzyj ser bezpośrednio do makaronu, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.

Makaron wyłóż na talerz, na jego wierzch ułóż smażoną cebulę, obok makaronu zrób kleks z musu jabłkowego.

Älplermagronen podane na białym talerzu.
Älplermagronen
Koszt przygotowania dania
43.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
68

Älplermagronen - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o älplermagronen

Älplermagronen jest daniem wywodzącym się z kuchni szwajcarskiej. Połączenie makaronu z serem z ciekawymi dodatkami jest daniem narodowym. Makaron można zapiekać lub podawać gotowany z dodatkami. Kuchnia alpejska jest bardzo kaloryczna, opiera się na potrawach mięsnych i mącznych z dodatkiem sera i śmietany. Kuchnia jest jednak bardzo aromatyczna dzięki bogactwu ziół rosnących na halach. Przepis na älplermagronen jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron maccheroni lub penne, cebula, czosnek, boczek wędzony, ziemniaki, śmietana, ser Gruyère, jabłka, cukier, cynamon, sól, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy, bulion drobiowy.

Jak zrobić älplermagronen? Na początek przygotuj mus jabłkowy. Obierz jabłko, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Obtocz cebulę w mące i usmaż na oleju aż będzie rumiana. Przeciśnij czosnek przez praskę, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i czosnek. Obierz ziemniaki pokrój w kostkę. Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj ziemniaki i makaron, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Zetrzyj ser bezpośrednio do makaronu, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj. Makaron wyłóż na talerz, na jego wierzch ułóż smażoną cebulę, obok makaronu zrób kleks z musu jabłkowego.

Makaron maccheroni to makaron o kształcie cienkich rurek. Dobrze chłonie on sos, a jego ścianki są dość grube i nie rozpadają się w sosie. Możesz go zastąpić makaronem penne, który również spełni swoją funkcję. Podanie makaronu ze słodkim musem jabłkowym świetnie przełamuje smak. Można wykorzystać do tego także prażone kawałki jabłek z cynamonem.

Podsumowując pyszny makaron z serem w wersji szwajcarskiej doskonale sprawdzi się na obiad. Makaron możesz przygotować także w formie zapiekanki. Danie jest kaloryczne, więc zwróć szczególną uwagę na spożywaną ilość.

Wartości odżywcze älplermagronen

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
112.39 kcal
393.38 kcal
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej
Białko
4.58 g
16.04 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej

Węglowodany w älplermagronen

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
7.74 g
27.09 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.98 g
24.43 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.97 g
24.41 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.83 g
16.89 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.15 g
7.52 g
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na älplermagronen

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
251.24 mg
879.35 mg
Brak danych dla: makaron maccheroni, ser gruyère.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny älplermagronen 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w älplermagronen

Lista alergenów dla älplermagronen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na älplermagronen nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron maccheroni, ser gruyère
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania älplermagronen

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron maccheroni
300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jabłko
400 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
350 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
15.75
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół sszklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
800 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
17.14
Za 800 g
Ser gruyère
300 g
Jak oceniasz przepis na älplermagronen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób