Älplermagronen
- Makaron maccheroni (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (350 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół sszklanki (100 g)
- Bulion drobiowy (800 g)
- Ser gruyère (300 g)
Przepis na älplermagronen krok po kroku
Obierz jabłko, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Obtocz cebulę w mące i usmaż na oleju, aż będzie rumiana.
Przeciśnij czosnek przez praskę, boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i czosnek.
Obierz ziemniaki pokrój w kostkę.
Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj ziemniaki i makaron, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Zetrzyj ser bezpośrednio do makaronu, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.
Makaron wyłóż na talerz, na jego wierzch ułóż smażoną cebulę, obok makaronu zrób kleks z musu jabłkowego.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat älplermagronen
Älplermagronen jest daniem wywodzącym się z kuchni szwajcarskiej. Połączenie makaronu z serem z ciekawymi dodatkami jest daniem narodowym. Makaron można zapiekać lub podawać gotowany z dodatkami. Kuchnia alpejska jest bardzo kaloryczna, opiera się na potrawach mięsnych i mącznych z dodatkiem sera i śmietany. Kuchnia jest jednak bardzo aromatyczna dzięki bogactwu ziół rosnących na halach. Przepis na älplermagronen jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron maccheroni lub penne, cebula, czosnek, boczek wędzony, ziemniaki, śmietana, ser Gruyère, jabłka, cukier, cynamon, sól, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy, bulion drobiowy.
Jak zrobić älplermagronen? Na początek przygotuj mus jabłkowy. Obierz jabłko, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Obtocz cebulę w mące i usmaż na oleju aż będzie rumiana. Przeciśnij czosnek przez praskę, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek i czosnek. Obierz ziemniaki pokrój w kostkę. Na patelnię wlej bulion i śmietankę, dodaj ziemniaki i makaron, gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Zetrzyj ser bezpośrednio do makaronu, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj. Makaron wyłóż na talerz, na jego wierzch ułóż smażoną cebulę, obok makaronu zrób kleks z musu jabłkowego.
Makaron maccheroni to makaron o kształcie cienkich rurek. Dobrze chłonie on sos, a jego ścianki są dość grube i nie rozpadają się w sosie. Możesz go zastąpić makaronem penne, który również spełni swoją funkcję. Podanie makaronu ze słodkim musem jabłkowym świetnie przełamuje smak. Można wykorzystać do tego także prażone kawałki jabłek z cynamonem.
Podsumowując pyszny makaron z serem w wersji szwajcarskiej doskonale sprawdzi się na obiad. Makaron możesz przygotować także w formie zapiekanki. Danie jest kaloryczne, więc zwróć szczególną uwagę na spożywaną ilość.
Alergeny w älplermagronen
Lista alergenów dla älplermagronen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron maccheroni
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- ser gruyère
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze älplermagronen
Älplermagronen to danie zawierające bardzo dużą ilość kalorii. Połączenie makaronu, sera i śmietany daje bombę kaloryczną, dlatego spożywaj potrawę umiarkowanie. Makaron pszenny możesz zamienić na pełnoziarnisty żytni.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.