Przepis na alfajores krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Mąka kukurydziana 180 g
- Cukier 150 g
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 30 g
- Masa krówkowa 250 g
- Wiórki kokosowe 200 g
- Masło 200 g 1 kostka
W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy oraz jajko, rozdrobnij do powstania zwartej masy.
Wyjmij ciasto i zagnieć krótko na blacie, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 8 minut.
Wystudzone ciastka posmaruj masą kajmakową, złóż dwie połówki do siebie, a boki obtocz wiórkami kokosowymi.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Alfajores - cechy przepisu
Więcej o alfajores
Alfajores to doskonały pomysł na pyszne kruche ciasteczka. Pochodzące z Argentyny ciastka kruche z dodatkiem mąki kukurydzianej są bardzo delikatne w smaku. Dodatkiem do ciastek jest zazwyczaj masa alfajores, czyli kajmak, wierzch słodkości ozdobić można czekoladą, wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, siekanymi orzechami. Przepis na alfajores jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia kruchych ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka kukurydziana, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, masa kajmakowa, wiórki kokosowe.
Jak zrobić alfajores? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy oraz jajko, rozdrobnij do powstania zwartej masy. Wyjmij ciasto i zagnieć krótko na blacie, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 8 minut. Gdy ciasta wystygną przełóż je masą kajmakową, a boki obtocz wiórkami kokosowymi.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.
Podsumowując, pyszne kruche ciasteczka z masą kajmakową doskonale sprawdzą się do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Słodkiego wypieku unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę. Masa kajmakowa jest bardzo kaloryczna, dlatego, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zwróć uwagę na ilość spożywanych ciastek.
Wartości odżywcze alfajores
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w alfajores
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na alfajores
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na alfajores
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w alfajores
Lista alergenów dla alfajores przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło