Przepis na alfajores krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser

W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy oraz jajko, rozdrobnij do powstania zwartej masy.

Wyjmij ciasto i zagnieć krótko na blacie, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 8 minut.

Wystudzone ciastka posmaruj masą kajmakową, złóż dwie połówki do siebie, a boki obtocz wiórkami kokosowymi.

Alfajores podane na drewnianej, okrągłej desce. Obok ciasteczek z kremem leży łyżka.
Alfajores
Koszt przygotowania dania
16.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Alfajores - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o alfajores

Alfajores to doskonały pomysł na pyszne kruche ciasteczka. Pochodzące z Argentyny ciastka kruche z dodatkiem mąki kukurydzianej są bardzo delikatne w smaku. Dodatkiem do ciastek jest zazwyczaj masa alfajores, czyli kajmak, wierzch słodkości ozdobić można czekoladą, wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, siekanymi orzechami. Przepis na alfajores jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia kruchych ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka kukurydziana, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, masa kajmakowa, wiórki kokosowe.

Jak zrobić alfajores? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy oraz jajko, rozdrobnij do powstania zwartej masy. Wyjmij ciasto i zagnieć krótko na blacie, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 8 minut. Gdy ciasta wystygną przełóż je masą kajmakową, a boki obtocz wiórkami kokosowymi.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.

Podsumowując, pyszne kruche ciasteczka z masą kajmakową doskonale sprawdzą się do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Słodkiego wypieku unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę. Masa kajmakowa jest bardzo kaloryczna, dlatego, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zwróć uwagę na ilość spożywanych ciastek.

Wartości odżywcze alfajores

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
428.33 kcal
214.16 kcal
Białko
6.81 g
3.41 g

Węglowodany w alfajores

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
49.45 g
24.73 g
Węglowodany przyswajalne
46.46 g
23.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.99 g
1.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
23.93 g
11.97 g
Tłuszcze nasycone
18.44 g
9.22 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.27 g
2.63 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na alfajores

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.11 mg
0.05 mg
Tiamina
0.28 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.13 mg
Niacyna
2.09 mg
1.05 mg
Foliany
56.83 µg (mcg)
28.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na alfajores

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
44.58 mg
22.29 mg
Potas
421.20 mg
210.60 mg
Wapń
156.04 mg
78.02 mg
Fosfor
269.82 mg
134.91 mg
Magnez
29.55 mg
14.77 mg
Żelazo
2.44 mg
1.22 mg
Cynk
0.85 mg
0.42 mg
Miedź
0.17 mg
0.09 mg
Mangan
0.57 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny alfajores 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w alfajores

Lista alergenów dla alfajores przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło

Cena przygotowania alfajores

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka kukurydziana
180 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 180 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masa krówkowa
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
30.60
Jak oceniasz przepis na alfajores
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób