Ajerkoniak Thermomix

Opublikowano: 04.05.2022 r., 10:27 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ajerkoniak Thermomix rozlany w kieliszki
Ajerkoniak Thermomix
Ajerkoniak Thermomix to szybki i łatwy na sposób na wykonanie słodkiego, smacznego trunku. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 5 składników.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
2480 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Cukier waniliowy (12 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (230 g)
  • Wódka (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na ajerkoniak z thermomixa krok po kroku

Załóż motylek w naczyniu Thermomixa.

Wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Wszystko razem podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.

Wlej wódkę oraz skondensowane mleko i ponownie podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.

Przelej gotowy likier do butelki i zostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ajerkoniak z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ajerkoniaku z thermomixa

Ajerkoniak Thermomix to szybki i łatwy na sposób na wykonanie słodkiego, smacznego trunku. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 5 składników.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ajerkoniak w Thermomixie warto na początku założyć motylek w naczyniu miksującym. Następnie wlej żółtka i dodaj oba rodzaje cukru i wszystko razem podgrzej w 70 stopniach przez 5 minut. W kolejnym kroku wlej mleko zagęszczone i wódkę i ponownie wszystko podgrzewaj. Tylko tyle wystarczy by wykonać ten prosty przepis na ajerkoniak z Thermomixu. W nim istotne są odpowiednie proporcje, dzięki którym otrzymasz naprawdę smaczne rozwiązanie na domowy alkohol. Możesz go wykonać na wódce lub na spirytusie. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ten przepis to szybkie i łatwe rozwiązanie, jeśli

Ajerkoniak znany jest pod nazwą advocaat lub likier jajeczny. Wywodzi się z Holandii i cechuje się dużą słodkością i lepkością. Tradycyjnie produkuje się go z brandy z zawartością alkoholu 15-25%, cukru lub miodu, żółtek i śmietany. Oryginalny Advocaat zawiera około 17,5% alkoholu i nie rozwarstwia się nawet podczas długiego przechowywania. W Polsce spotkać można ten trunek pod nazwą ajerkoniak, od niemieckiego słowa Eier, które oznacza jajka. Potocznie nazywa się go również jajecznikiem.

Nazwa Advocaat [adwokat] wywodzi się prawdopodobnie z tego, że był to ulubiony trunek holenderskich adwokatów. Podobno uwielbiali nim leczyć obolałe od długiego przemawiania gardła. Jedna z teorii sugeruje również, że nazwa pochodzi od jednego z pierwszych składników- awokado.

W Polsce bardzo często spożywa się likier jajeczny w Wielkanoc. Najczęściej podaje się go w wysokich kieliszkach do likieru. Na półkach sklepowych można spotkać likiery z dodatkiem kakao lub mleka kokosowego.

Mało osób wie o tym, że z ajerkoniaku można przyrządzać dobre drinki. Likier jajeczny można spożywać z dodatkiem soku bananowego lub ananasowego. Z tego powstaje egzotyczny drink. Można również spotkać miksy z sokiem pomarańczowym. Podczas długich, jesiennych wieczorów likier jajeczny można spożywać z dodatkiem brandy. Latem zaś świetnie będzie się komponował z rumem. Wiosną idealnie komponuje się z amaretto. Likier jajeczny to również dobry dodatek do kawy.

W każdym wydaniu ajerkoniak Thermomix to świetny pomysł na smaczny napój alkoholowy.

Alergeny w ajerkoniaku z thermomixa

Lista alergenów dla ajerkoniaku z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze ajerkoniaku z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Alkohol zakazy jest dla kobiet w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
310.08
2480.67
Białko (g)
4.08
32.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
42.81
342.48
Węglowodany przyswajalne (g)
42.81
342.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
5.77
46.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
23.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.80
22.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
17.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
5.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
151.34
1210.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
68.79
550.35
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.47
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
2.94
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
5.25
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
6.09
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
3.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.23
537.81
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.40
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
1.45
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.06
0.47
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.98
175.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.11
120.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
38.95
311.58
Potas (mg)
109.11
872.89
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.87
710.96
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.44
931.49
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.21
57.72
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
3.47
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
4.44
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ajerkoniaku z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ajerkoniaku z thermomixa

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cukier waniliowy
12 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
230 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 230 g
Wódka
300 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 ml
Koszt składników
41.60