Przepis na ajerkoniak z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
thermomix, motylek (thermomix)

Załóż motylek w naczyniu Thermomixa.

Wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Wszystko razem podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.

Wlej wódkę oraz skondensowane mleko i ponownie podgrzewaj przez 5 minut / 70 stopni / obroty 3.

Przelej gotowy likier do butelki i zostaw do ostygnięcia.

Ajerkoniak Thermomix rozlany w kieliszki
Ajerkoniak Thermomix
Koszt przygotowania dania
25.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2480 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Ajerkoniak Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ajerkoniaku z Thermomixa

Ajerkoniak Thermomix to szybki i łatwy na sposób na wykonanie słodkiego, smacznego trunku. Do jego wykonania potrzebujesz tylko 5 składników.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ajerkoniak w Thermomixie warto na początku założyć motylek w naczyniu miksującym. Następnie wlej żółtka i dodaj oba rodzaje cukru i wszystko razem podgrzej w 70 stopniach przez 5 minut. W kolejnym kroku wlej mleko zagęszczone i wódkę i ponownie wszystko podgrzewaj. Tylko tyle wystarczy by wykonać ten prosty przepis na ajerkoniak z Thermomixu. W nim istotne są odpowiednie proporcje, dzięki którym otrzymasz naprawdę smaczne rozwiązanie na domowy alkohol. Możesz go wykonać na wódce lub na spirytusie. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ten przepis to szybkie i łatwe rozwiązanie, jeśli

Ajerkoniak znany jest pod nazwą advocaat lub likier jajeczny. Wywodzi się z Holandii i cechuje się dużą słodkością i lepkością. Tradycyjnie produkuje się go z brandy z zawartością alkoholu 15-25%, cukru lub miodu, żółtek i śmietany. Oryginalny Advocaat zawiera około 17,5% alkoholu i nie rozwarstwia się nawet podczas długiego przechowywania. W Polsce spotkać można ten trunek pod nazwą ajerkoniak, od niemieckiego słowa Eier, które oznacza jajka. Potocznie nazywa się go również jajecznikiem.

Nazwa Advocaat [adwokat] wywodzi się prawdopodobnie z tego, że był to ulubiony trunek holenderskich adwokatów. Podobno uwielbiali nim leczyć obolałe od długiego przemawiania gardła. Jedna z teorii sugeruje również, że nazwa pochodzi od jednego z pierwszych składników- awokado.

W Polsce bardzo często spożywa się likier jajeczny w Wielkanoc. Najczęściej podaje się go w wysokich kieliszkach do likieru. Na półkach sklepowych można spotkać likiery z dodatkiem kakao lub mleka kokosowego.

Mało osób wie o tym, że z ajerkoniaku można przyrządzać dobre drinki. Likier jajeczny można spożywać z dodatkiem soku bananowego lub ananasowego. Z tego powstaje egzotyczny drink. Można również spotkać miksy z sokiem pomarańczowym. Podczas długich, jesiennych wieczorów likier jajeczny można spożywać z dodatkiem brandy. Latem zaś świetnie będzie się komponował z rumem. Wiosną idealnie komponuje się z amaretto. Likier jajeczny to również dobry dodatek do kawy.

W każdym wydaniu ajerkoniak Thermomix to świetny pomysł na smaczny napój alkoholowy.

Wartości odżywcze ajerkoniaku z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kalorie)
310.08 kcal
2480.67 kcal
Białko
4.08 g
32.65 g

Węglowodany w ajerkoniaku z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany
42.81 g
342.48 g
Węglowodany przyswajalne
42.81 g
342.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz
5.77 g
46.19 g
Tłuszcze nasycone
2.98 g
23.82 g
Tłuszcze nienasycone
2.80 g
22.37 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
17.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
5.11 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
151.34 mg
1210.70 mg

Witaminy w przepisie na ajerkoniak z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A
68.79 µg (mcg)
550.35 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
2.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.66 mg
5.25 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.76 µg (mcg)
6.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
3.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
67.23 µg (mcg)
537.81 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
1.45 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.06 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
21.98 µg (mcg)
175.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
15.11 µg (mcg)
120.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ajerkoniak z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód
38.95 mg
311.58 mg
Potas
109.11 mg
872.89 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
88.87 mg
710.96 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
116.44 mg
931.49 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
7.21 mg
57.72 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
3.47 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
4.44 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ajerkoniaku z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ajerkoniaku z Thermomixa

Lista alergenów dla ajerkoniaku z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania ajerkoniaku z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cukier waniliowy
12 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
230 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 230 g
Wódka
300 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 ml
Koszt składników
41.60
Jak oceniasz przepis na ajerkoniak z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób