3 bit na krakersach
- Krakersy - 2 opakowania (270 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 3 opakowania (600 ml)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (40 g)
- Kajmak - 1 duża puszka (500 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
Przepis na 3 bita na krakersach krok po kroku
Blaszkę przykryj papierem do pieczenia. Poukładaj na nią pierwszą warstwę krakersów. Całość wysmaruj 1/3 masy kajmakowej.
Żelatynę zmieszaj z połową szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
Śmietankę wylej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ubitej śmietanki dodawaj małymi partiami żelatynę i wciąż ubijaj. Połowę masy wyłóż od razu na krakersy pokryte karmelem.
Na masę wylej kolejną warstwę karmelu i rozprowadź ją łyżką. Dołóż drugą część masy śmietanowej i ostatnią warstwę karmelu. Na wierzch poukładaj krakersy.
W rondelku roztop czekoladę z pozostałą częścią słodkiej śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na krakersy.
Wstaw do lodówki na 5 godzin do schłodzenia.
Więcej informacji na temat 3 bita na krakersach
3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż ze względu na swój elegancki wygląd będzie wspaniałą dekoracją stołu. Kontrastujące w nim warstwy wspaniale przyciągają wzrok. Ten deser na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego batonika o tej samej nazwie. Podobnie jak w oryginalnie tutaj również można znaleźć pyszną czekoladę, chrupiące ciastko i wspaniałą masę o waniliowym, bardzo słodkim smaku. Całość dopełnia niezwykle smaczna masa karmelowa, która sprawia, że nie sposób przejść obok tego ciasta obojętnie.
To deser bez pieczenia, co na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom szybkich przepisów. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego nie warto przyspieszać tego procesu. To bardzo łatwe ciasto, które nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej. Całość choć nie potrzebuje pieczenia smakuje wspaniale i ma niezwykle puszystą masę, która przypomina lekką chmurkę. Ciasto dobrze jest podawać na zimno, dzięki czemu wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączą.
Przepis na 3 bit na krakersach jest niezwykle łatwy, dzięki czemu pozwala stworzyć naprawdę szybki deser w ekspresowym czasie. Do tego całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nim osoba, która po raz pierwszy chce przygotować to ciasto. Krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykorzystuje się do niego tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a nawet domowej spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić 3 bit na krakersach w naprawdę prosty i szybki sposób, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego ciasto bardzo pyszne i piękne. Wszystko jest zasługą idealnej kompozycji smakowej. Krakersy świetnie łączą się ze słodkim karmelem. Masa krówkowa idealnie dopełnia kremową warstwę ze słodkiej śmietanki. Całość oblana czekoladą, która po zastygnięciu tworzy idealną skorupkę. To ciasto dobre na imprezę, gdyż świetnie przykuwa wzrok i zaskakuje pysznym smakiem. Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego robiąc je nie trzeba poświęcić całego dnia na przygotowanie.
Alergeny w 3 bicie na krakersach
Lista alergenów dla 3 bita na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Śmietanka kremowa 36%
- kajmak
Wartości odżywcze 3 bita na krakersach
To ciasto zawiera dużo cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny zbyt często gościć w menu.
Energia i białka
(164g)
Węglowodany
(164g)
Tłuszcze
(164g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.