3 bit na krakersach

Opublikowano: 05.08.2021 r., 10:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser 3 bit na krakersach
3 bit na krakersach
3 bit na krakersach to wspaniałe ciasto o pysznym smaku, z delikatnym, ale bardzo smacznym kremem. To deser idealny dla miłośników batonika o tej samej nazwie.
Przygotowanie 30 min
620 kcal
Kcal w porcji
164 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy - 2 opakowania (270 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 3 opakowania (600 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (40 g)
  • Kajmak - 1 duża puszka (500 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek, szklanka

Przepis na 3 bita na krakersach krok po kroku

Blaszkę przykryj papierem do pieczenia. Poukładaj na nią pierwszą warstwę krakersów. Całość wysmaruj 1/3 masy kajmakowej.

Żelatynę zmieszaj z połową szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.

Śmietankę wylej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ubitej śmietanki dodawaj małymi partiami żelatynę i wciąż ubijaj. Połowę masy wyłóż od razu na krakersy pokryte karmelem.

Na masę wylej kolejną warstwę karmelu i rozprowadź ją łyżką. Dołóż drugą część masy śmietanowej i ostatnią warstwę karmelu. Na wierzch poukładaj krakersy.

W rondelku roztop czekoladę z pozostałą częścią słodkiej śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na krakersy.

Wstaw do lodówki na 5 godzin do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na 3 bita na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat 3 bita na krakersach

3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż ze względu na swój elegancki wygląd będzie wspaniałą dekoracją stołu. Kontrastujące w nim warstwy wspaniale przyciągają wzrok. Ten deser na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego batonika o tej samej nazwie. Podobnie jak w oryginalnie tutaj również można znaleźć pyszną czekoladę, chrupiące ciastko i wspaniałą masę o waniliowym, bardzo słodkim smaku. Całość dopełnia niezwykle smaczna masa karmelowa, która sprawia, że nie sposób przejść obok tego ciasta obojętnie.

To deser bez pieczenia, co na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom szybkich przepisów. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego nie warto przyspieszać tego procesu. To bardzo łatwe ciasto, które nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej. Całość choć nie potrzebuje pieczenia smakuje wspaniale i ma niezwykle puszystą masę, która przypomina lekką chmurkę. Ciasto dobrze jest podawać na zimno, dzięki czemu wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączą.

Przepis na 3 bit na krakersach jest niezwykle łatwy, dzięki czemu pozwala stworzyć naprawdę szybki deser w ekspresowym czasie. Do tego całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nim osoba, która po raz pierwszy chce przygotować to ciasto. Krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykorzystuje się do niego tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a nawet domowej spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić 3 bit na krakersach w naprawdę prosty i szybki sposób, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego ciasto bardzo pyszne i piękne. Wszystko jest zasługą idealnej kompozycji smakowej. Krakersy świetnie łączą się ze słodkim karmelem. Masa krówkowa idealnie dopełnia kremową warstwę ze słodkiej śmietanki. Całość oblana czekoladą, która po zastygnięciu tworzy idealną skorupkę. To ciasto dobre na imprezę, gdyż świetnie przykuwa wzrok i zaskakuje pysznym smakiem. Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego robiąc je nie trzeba poświęcić całego dnia na przygotowanie.

Alergeny w 3 bicie na krakersach

Lista alergenów dla 3 bita na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Śmietanka kremowa 36%
    • kajmak

Wartości odżywcze 3 bita na krakersach

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny zbyt często gościć w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(164g)
Energia (kcal)
378.60
620.90
Białko (g)
6.85
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(164g)
Węglowodany (g)
37.84
62.07
Węglowodany przyswajalne (g)
35.73
58.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(164g)
Tłuszcz (g)
22.79
37.38
Tłuszcze nasycone (g)
18.50
30.35
Szacunkowy indeks glikemiczny 3 bita na krakersach 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania 3 bita na krakersach

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
270 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 270 g
Śmietanka kremowa 36%
600 ml
3 opakowania
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Żelatyna
40 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Kajmak
500 g
1 duża puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
52.50