3 bit bez pieczenia

Opublikowano: 07.02.2022 r., 20:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowe ciasto 3 bit na serwetce
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle smaczne ciasto idealne do kawy.
Przygotowanie 40 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Masa krówkowa - 1 sztuka (500 g)
  • Herbatniki (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (400 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Masło - miękki (180 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy, bez cukru, 2 sztuki (120 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
duży garnek, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na 3 bita bez pieczenia krok po kroku

Do garnuszka wlej 250 ml mleka. Podgrzej.

Do drugiej połowy mleka dodaj budyń i cukier i dokładnie wymieszaj.

Wlej do gorącego mleka w garnku i gotuj, ciągle mieszając.

Gotowy budyń przelej do miseczki, przykryj folią (tak by dotykała wierzchu budyniu) i zostaw do ostygnięcia.

W tym czasie zagotuj wodę i włóż do niej puszkę z masą krówkową. Gotuj przez około 10-15 minut.

W dużej misce utrzyj miękkie masło. Wciąż miksując, dodawaj ostudzony budyń małymi porcjami. Miksuj na gładki krem.

Formę wyłóż 1/3 herbatników.

Na herbatniki wyłóż ciepłą masę krówkową.

Na to wyłóż 1/3 herbatników.

Herbatniki przykryj masą budyniową.

Na wierzch połóż herbatniki.

W dużej misce ubij śmietanę z dwoma opakowaniami śmietan-fix'a.

Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

Schłodź w lodówce przez przynajmniej noc.

Jak oceniasz przepis na 3 bita bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat 3 bita bez pieczenia

3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle smaczne ciasto idealne do kawy.

Do jego wykonania potrzebna będzie masa krówkowa, budyń, masło, herbatniki i śmietana 30%.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić 3 bit bez pieczenia, to już przedstawiam mój sprawdzony przepis. Jeśli zamiast masy krówkowej używasz słodkiego mleka skondensowanego, to na samym początku gotuj na małym ogniu całą puszkę w garnku z wodą, tak by była zanurzona, przez około 3 godziny. W tym czasie przygotuj budyń. W tym miejscu możesz wykorzystać gotowy proszek budyniu waniliowego bez cukru. Możesz również przygotować cały budyń samodzielnie. Do jego wykonania potrzebne będą 2 żółtka, 500 ml mleka, około 110 g cukru, po 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej oraz ekstrakt waniliowy. 1,5 szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką, skrobią i żółtkami. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlewaj mleko z żółtkami i szybko mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotuj około minutę, po tym czasie postępuj jak z budyniem z torebki w krokach przepisu. Czyli odstaw przykryty folią do ostygnięcia. Masło zmiksuj na puch. Do tego dobre będzie takie, ogrzane w temperaturze pokojowej. Do masła stopniowo dodawaj budyń, stale miksując. Tym sposobem otrzymasz masę budyniową. Jeśli używasz gotowej masy krówkowej, podgrzej ją przez kilka minut, by łatwiej rozprowadzała się na herbatnikach. Ostatnim piętrem ciasta 3 bit jest bita śmietana posypana startą czekoladą. Najlepiej śmietanę ubijać z dodatkiem śmietan-fixu, który dodatkowo osłodzi i usztywni bitą śmietaną.

Najwygodniej będzie układać ciasto w kwadratowej foremce. Jeśli takiej nie posiadacie, starajcie się jak najgęściej poukładać herbatniki. Na pierwszą warstwę herbatników rozłóż masę krówkową. Przykryj ją herbatnikami. Na nie zaś wyłóż masę budyniową i ją również przykryj. Wierzch posmaruj obficie ubitą śmietaną i posyp startą czekoladą. Tutaj również możecie użyć czekolady gorzkiej, jeśli chcecie, by ciasto nie było zbyt słodkie.

Ciasto 3 bit bez pieczenia podaje się na zimno, dlatego by dobrze je usztywnić przed podaniem powinno dobrze schłodzić się w lodówce.

Sami widzicie, że przepis na 3 bit bez pieczenia jest niezwykle prosty w wykonaniu. W kilku krokach otrzymacie pyszne, słodkie, kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach.

Alergeny w 3 bicie bez pieczenia

Lista alergenów dla 3 bita bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze 3 bita bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Przygotowując domowe ciasto, samodzielnie można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
324.93
0.00
Białko (g)
5.47
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
37.63
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
37.02
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
17.49
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
12.32
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.37
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.21
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
86.88
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.65
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.70
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.48
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.39
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
336.11
0.00
Potas (mg)
158.38
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
125.80
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
194.11
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.07
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny 3 bita bez pieczenia 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania 3 bita bez pieczenia

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
500 g
1 sztuka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
180 g
miękki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Budyń (proszek)
120 g
waniliowy, bez cukru, 2 sztuki
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
42.00