3 bit
- Herbatniki (400 g)
- Mleko 3,2% (750 ml)
- Masa krówkowa (250 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Masło (200 g)
- Budyń (proszek) (150 g)
- Cukier (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
Przepis na 3 bit krok po kroku
Ugotuj budyń na mleku z cukrem. Wystudź.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Spód formy wyłóż herbatnikami. Posmaruj masą kajmakową. Połóż drugą warstwę ciastek.
Ubij masło na biało, dodaj małymi porcjami budyń, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę budyniową rozsmaruj na herbatnikach. Połóż kolejną warstwę ciastek.
Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Ubij. Pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany. Rozsmaruj na herbatnikach.
Wierzch posyp startą czekoladą. Możesz również posypać wierzch uprażonymi słupkami migdałów.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Milky way
-
Ciasto bez pieczenia
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto góra lodowa
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat 3 bita
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz następujące składniki spożywcze: herbatniki, masa kajmakowa, mleko, budyń, śmietana kremówka, czekolada mleczna, masło, cukier, fix do śmietany.
Jak zrobić ciasto 3 bit? Ciasto przygotujesz bez pieczenia na herbatnikach. Najpierw przygotuj budyń. Gotowy proszek wymieszaj z 250 ml mleka. W garnku zagotuj resztę mleka z cukrem. Wlej masę, gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ubij na biało, dodawaj porcjami budyń cały czas ubijając. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy ułóż herbatniki. Posmaruj masą kajmakową. Ułóż warstwę herbatników. Wyłóż na nie krem budyniowy. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Następnie ubij mikserem śmietanę kremówkę 30% z cukrem z prawdziwą wanilią, pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany. Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Na śmietanę starkuj czekoladę. Możesz też udekorować wierzch ciasta podprażonymi migdałami z słupkach. Trzy bit wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Masa kajmakowa to nic innego jak skarmelizowane mleko skondensowane. Możesz użyć gotowej masy lub przygotować ją własnoręcznie. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego umieść w garnku z wodą. Gotuj po woli na małym ogniu przez 2 godziny. Ciasta bez pieczenia są dobrym pomysłem na szybkie desery. Pamiętaj jednak o tym, że jeśli przygotowujesz ciasto z gotowych składników, nie masz dużego wpływu na ich jakość. Staraj się więc sprawdzać skład produktu przed jego zakupem. Im jest krótszy tym lepiej, jeśli nazwy wymienione na liście są dla Ciebie w większości znane to znak, że produkt ma dobry skład. Możesz też skorzystać z aplikacji, którą skanujesz kod produktu i wyświetla ona informacje na temat składników użytych do wyrobu produktu spożywczego.
Podsumowując placek 3 bit jest doskonałym pomysłem na szybkie ciasto. Fantastycznie smakuje podane z kawą lub herbatą. Jest rewelacyjnym zamiennikiem dla popularnego batona. Jest słodkie, kremowe, po prostu pyszne.
Alergeny w 3 bicie
Lista alergenów dla 3 bita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 3,2%
- masa krówkowa
- Czekolada mleczna
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze 3 bita
Ciasto 3 bit jest dobrą domową alternatywą dla popularnych sklepowych batonów. Ciasto nie zawiera tłuszczów trans co sprawia, że jego spożycie jest korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.