Tort marchewkowy
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (250 g)
- Cukier (100 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
- Mielone siemię lniane (10 g)
- Marchewka (250 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Jabłka prażone (130 g)
- Mascarpone (250 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
Przepis na tort marchewkowy krok po kroku
Mąkę, cukier, orzechy włoskie, mielone siemię lniane, startą marchewkę na drobnych oczkach, olej rzepakowy i prażone jabłka łączymy na jednolitą masę Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz sok z cytryny i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zimne ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Do miski wlewamy mleczko kokosowe i ubijamy je na puszystą i gęstą masę. Pod koniec dodajemy zawartość laski wanilii oraz mascarpone. Łączymy całość mikserem na jednolitą masę na małych obrotach.
Na spód wykładamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim spodem.
Pozostałą częścią smarujemy górę ciasta.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat tortu marchewkowego
Pyszny tort marchewkowy z kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek, marchewki, orzechów i kremu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tort marchewkowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, orzechy włoskie, mielone siemię lniane, startą marchewkę na małych oczkach, olej rzepakowy oraz prażone jabłka (możemy przygotować je samodzielnie lub kupić gotowe z dobrym składem) mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodajemy również sodę, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz cynamon i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół wzdłuż. W misce ubijamy mleczko kokosowe na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy mascarpone oraz zawartość laski wanilii. Ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy mikserem na małych obrotach. Na spód wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy go drugim spodem. Pozostałą częścią smarujemy górę tortu. Opcjonalnie możemy go przyozdobić ulubionymi dodatkami.
Przepis na tort marchewkowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków.
Wegański tort z serkiem mascarpone odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Tort jest również odpowiedni dla dzieci.
Alergeny w torcie marchewkowym
Lista alergenów dla tortu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu marchewkowego
Tort posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.