Zylc

Opublikowano: 08.07.2022 r.
Kości wieprzowe i nóżki wieprzowe to kluczowe składniki do przygotowania pysznego zylcu, który jest swoistą galaretową ucztą. Dodatek marchewki, pietruszki i cebuli nadaje potrawie głębokiego smaku i aromatu. To tradycyjny przysmak, który wciągnie Cię swoją wyjątkową teksturą i bogatym smakiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Kości wieprzowe - 1000 g
- Nóżki wieprzowe - 270 g (1 sztuka)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 50 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso i kości umyj i umieść w dużym garnku.
- Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Wlej wodę, tak by zakryła całą zawartość. Dodaj 3 liście laurowe, łyżkę soli, 5 kulek ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu.
- Po około dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
- Wyjmij mięso i warzywa z garnka. Bulion zachowaj. Zostaw do ostygnięcia.
- Mięso obierz z kości i razem z warzywami zmiel w maszynce do mięsa.
- Do mielonego mięsa dodaj 1 l bulionu. Całość zagotuj.
- Dodaj czubatą łyżeczkę majeranku, dopraw pieprzem, cukrem i 2 łyżkami octu. Dokładnie wymieszaj.
- Całość rozlej do słoików i zostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na całą noc.
Komentarz dietetyka
Kolagen zawarty w galaretach pozytywnie wpływa na stawy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk