Żurek wielkanocny

Opublikowano: 14.04.2025 r.
Biała kiełbasa, boczek wędzony, wędzone żeberka wieprzowe – to kwintesencja żurku wielkanocnego! Do tego klasyczne dodatki jak cebula i chrzan, a całość zalana aromatycznym bulionem drobiowym. Na koniec kremowości dodaje śmietanka. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy gwarantuje kulinarny sukces na świątecznym stole.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 55 g
- Bulion drobiowy - 1800 g
- Biała kiełbasa - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 100 g
- Chrzan - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, słoik, gaza, gumka recepturka
Przepis krok po kroku
- Na początku zrób zakwas, zacznij minimum 5 dni przed przygotowaniem zupy.
- Do słoika wlej 500 ml wody.
- Wsyp mąkę, dodaj dwa obrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku, 5 kulek ziela angielskiego oraz 3 duże liście laurowe. Przemieszaj drewnianą łyżką.
- Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką. Postaw w ciepłym miejscu.
- Przez 5 dni, o tej samej porze przemieszaj, raz dziennie, drewnianą łyżką zakwas.
- Gdy zakwas będzie miał kwaśny smak, zwykle piątego dnia, jest on gotowy do użycia.
- Pokrój żeberka i boczek w niedużą kostkę. Usmaż na patelni, wytapiając tłuszcz. Mięso powinno się zarumienić.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmaż wszystko razem na złoty kolor.
- Zagotuj w garnku bulion. Dodaj podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Zagotuj wszystko razem.
- Zakwas przemieszaj dokładnie, by rozprowadzić dobrze mąkę.
- Wlej 400 ml gotowego zakwasu do zupy. Ilość zakwasu możesz sobie dostosować pod siebie.
- Do zupy dodaj kiełbasę białą w całości (albo pokrojoną). Wystarczy gotować 3-5 minut.
- Dodaj śmietankę, chrzan, przypraw solą i pieprzem. Gotuj minutę.
- Na koniec dodaj majeranek i wymieszaj.
- Zupa jest gotowa do podania.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się umiar m.in. tym, którzy mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Żurek zawiera wszystkie makroskładniki. Węglowodanów dostarcza zakwas na mące razowej. Białko oraz tłuszcz znajduje się w mięsie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości