Żurek wegetariański
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Marchewka, cebula i zakwas na żurek to trio, od którego zaczynamy przygotowanie wegetariańskiego żurku. Do tego dorzucamy seler korzeniowy i pietruszkę, które dodają głębi smaku bulionowi. Śmietana 12% sprawia, że zupa jest kremowa, a jajka to tradycyjny dodatek, który dopełnia całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Seler korzeniowy - 250 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Zakwas na żurek - 1000 g
- Śmietana 12% - 300 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jajko - 6 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj.
- W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Do garnka dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty.
- Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz natką pietruszki.
- Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.
Komentarz dietetyka
Żurek wielkanocny to danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Żurek bez mięsa jest lżej strawny i zawiera dużo mniej kalorii. Zawartość błonnika sprawia, że jest równie syty co wersja z mięsem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny