Żurek śląski
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Wędzone żeberka, boczek i biała kiełbasa – to właśnie one nadają żurkowi śląskiemu niepowtarzalny smak i aromat. Dodaj jeszcze zakwas żytni, a całość dopełnią suszone grzyby oraz czosnek. To tradycyjne danie z pewnością zadowoli miłośników kuchni regionalnej i sprawi, że poczujesz się jak na Śląsku.
Składniki dla 13 porcji:
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Wędzone żeberka wieprzowe - 400 g
- Suszone grzyby - 10 g (1 garść)
- Ziemniaki średnie - 500 g (7 średnich sztuk)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Biała kiełbasa - 400 g
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Zakwas żytni - 500 g
- Jajko - 13 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Liczba porcji: 13
Będziesz potrzebować:
- garnek, obieraczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Do bulionu warzywnego dodaj żeberka, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i ząbki czosnku. Gotuj 1 godzinę.
- Wyjmij żeberka z bulionu.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do bulionu razem z białą kiełbasą i gotuj 10 minut.
- Na patelni podsmaż boczek pokrojony z kostkę z cebulą.
- Do bulionu dodaj zakwas, 1,5 łyżeczki majeranku, lubczyk wedle uznania, podsmażony boczek z kiełbasą i gotuj 10 minut.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem i/lub chlebem.
Komentarz dietetyka
Żurek to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jest to potrawa ciężka i tłusta dlatego powinien być spożywany raz na jakiś czas aby nie wpłynął negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki