Żurek na żeberkach
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Żeberka wieprzowe, boczek wędzony, biała kiełbasa i zakwas na żurek to kluczowe składniki w przygotowaniu żurku na żeberkach, który pełen jest intensywnych smaków. Dodatek ziemniaków i jajek sprawia, że to danie jest sycące i treściwe, a chrzan i śmietana dodają mu charakterystycznej, lekko ostrej nuty.
Składniki dla 7 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Biała kiełbasa - 650 g (5 białych kiełbas parzonych)
- Ziemniaki średnie - 375 g (5 sztuk)
- Marchewka - 140 g (2 średnie marchewki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Jajko - 7 szt. (7 jajek rozmiar M)
- Chrzan - 40 g (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 125 g (5 łyżek)
- Zakwas na żurek - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, garnek mały, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- W małym garnku ugotuj jajka na twardo (10 min).
- Boczek pokrój w kostkę.
- Żeberka potnij na kawałki i włóż do garnka. Całość zalej 2 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny.
- Po zmniejszeniu ognia dodaj: boczek, 1/2 łyżeczki soli, 2 ziarenka ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu czarnego oraz 2 liście laurowe. Gotuj przez ok. 40-45 min.
- Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i opłucz. Następnie marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do garnka dodaj kolejno: przygotowane warzywa, obraną całą cebulę oraz białą kiełbaskę (w całości). Gotuj kolejne 20-25 min.
- Wyciągnij kiełbasę, cebulę i żeberka. Cebulę wyrzuć. Kiełbasę pokrój w talarki, a mięso z żeberek oddziel od kości. Wszystko przełóż do garnka.
- Do garnka z warzywami i boczkiem dodaj 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki chrzanu, 3 ząbki czosnku przeciętego przez praskę oraz pieprz do smaku. Następnie dodaj zakwas i gotuj przez 2-3 min. Opcjonalnie dopraw solą.
- 5 łyżek śmietany umieść w miseczce i zahartuj gorącym żurkiem. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy. Wymieszaj i ściągnij z palnika.
- Żurek podawaj z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.