Żur staropolski
Opublikowano: 23.09.2021 r.
Boczek wędzony, biała kiełbasa i zakwas żytni to kluczowe składniki żuru staropolskiego, nadające mu wyjątkowy smak. Do tego suszone grzyby, które dodają głębi, oraz chrzan, który podkreśla ostrość. Ten żur to mieszanka tradycyjnych, wyrazistych składników, które tworzą pełne aromatów danie.
Składniki dla 6 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Biała kiełbasa - 300 g (3 szt)
- Suszone grzyby - 60 g (2 garści)
- Zakwas żytni - 500 g
- Por - 70 g (pół szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Chrzan - 20 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 l wody i gotuj przez 20 minut. Następnie włóż do środka grzyby i kiełbasę. Całość gotuj przez 1 godzinę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj go do wywaru.
- Zakwas wlej do zupy i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj chrzan, całość dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ta zupa nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny