Żur śląski
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Zakwas na żurek, żeberka wieprzowe, boczek wędzony bez kości i śmietana 18% to kluczowe składniki żuru śląskiego. Ta gęsta i aromatyczna zupa, pełna smaku dzięki wędzonemu boczkowi i żeberkom, idealnie komponuje się z kremową śmietaną. Zakwas nadaje jej charakterystycznej, lekko kwaśnej nuty.
Składniki dla 10 porcji:
- Zakwas na żurek - 600 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
- Ziemniaki średnie - 300 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Czosnek - 50 g (5 większych ząbków)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 4 litry wody. Umieść w wodzie żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
- Obierz marchew i seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę warzywa i dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz boczek. Dodaj do zupy. Dodaj zakwas na żurek i śmietanę.
- Żurek podawaj z jajkami gotowanymi na twardo.
Komentarz dietetyka
Żur to sycąca zupa zawierająca wiele składników mineralnych. Zupa jest źródłem sporej ilości białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw. Zakwas na żur pomaga zachować równowagę kwasowo zasadową.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny