Zupka buraczkowa

Opublikowano: 07.07.2025 r.
Buraki, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to podstawa pysznej zupki buraczkowej. Dodaj do tego ziemniaki, cebulę, czosnek i odrobinę masła, a całość dopraw sokiem z cytryny dla lekkości. Na koniec posyp zupkę świeżą natką pietruszki i ciesz się pysznym, domowym smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Burak - 400 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Pietruszka - 30 g
- Cebula - 160 g
- Czosnek - 10 g
- Masło - 20 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Sok z cytryny - 40 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, aż się zeszkli. Następnie wlej do garnka bulion. Gotuj na małym ogniu.
- W międzyczasie warzywa umyj i obierz. Pokrój w kostkę (buraki możesz zetrzeć na tarce). Dodaj wraz z czosnkiem do gotującego się bulionu.
- Gotuj przez 25 minut pod przykryciem. Dodaj do zupy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz sok z cytryny i dopraw do smaku.
- Na koniec dodaj śmietankę i odstaw zupę z palnika.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny