Zupa ziemniaczana wiejska

Opublikowano: 06.05.2025 r.
Ziemniaki, bulion drobiowy i domowa kiełbasa to podstawowe składniki wiejskiej zupy ziemniaczanej, którą każdy uwielbia za jej prostotę i smak. Do tego dochodzą marchewka i cebula, które nadają zupie charakterystyczny aromat i delikatną słodycz. Podsmażane na masełku warzywa i kiełbasa sprawiają, że ta zupa jest sycąca i pełna domowego ciepła.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Ziemniaki średnie - 500 g (5 średnich sztuk)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 70 g
- Kiełbasa domowa - 150 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego marchew oraz ziemniaki, 2 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego.
- Zupę gotuj przez 20 minut (do miękkości ziemniaków).
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj do niej mąkę i energicznie wymieszaj, aż uzyskasz złotą zasmażkę.
- Zasmażki dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, energicznie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
- Kiełbasę przełóż do zupy ziemniaczanej, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut.
- Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa ziemniaczana wiejska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania zupy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny