Zupa ze świeżych ogórków
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Świeże ogórki, marchewka, ziemniaki i por to zestaw, który tworzy podstawę tej zupy. Dodaj do tego bulion warzywny i trochę śmietany, a uzyskasz lekką, ale sycącą zupę, idealną na letni obiad. Takie połączenie składników gwarantuje, że smak będzie niepowtarzalny, a przygotowanie proste i szybkie.
Składniki dla 6 porcji:
- Ogórek - 180 g (4 większe ogórki gruntowe)
- Por - 45 g (0,25 średniej wielkości pora)
- Marchewka - 45 g (1 marchew)
- Pietruszka - 80 g (1 mała pietruszka)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Ziemniaki średnie - 300 g (4 średnie ziemniaki)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 6 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Koperek - 8 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, duży garnek, tarka, rózga
Przepis krok po kroku
- Pora przekrój na ćwiartki i pokrój na plasterki.
- W garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju.
- Do garnka dodaj pora i smaż przez około 5 minut na małym ogniu.
- Jeśli używasz młodych warzyw umyj je dokładnie, jeśli przechowywanych, obierz.
- Zetrzyj na tarce wszystko. Marchew, selera i pietruszkę dodaj do garnka. Ogórki odłóż.
- Warzywa podsmaż przez 1-2 minuty i zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, liść laurowy i jedno ziele angielskie.
- Do zupy dodaj obrane i pokrojone w równą kostkę ziemniaki. Gotuj około 10-15 minut w zależności od odmiany ziemniaków. Powinny być delikatnie twarde.
- Dodaj ogórki, zagotuj zupę i gotuj przez 5 minut.
- Na patelnie rozgrzej 1,5 łyżki oleju, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż.
- Cały czas, intensywnie mieszając dolej 5 chochelek zupy.
- Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
- Zasmażkę ze śmietaną dodaj do zupy. Zagotuj.
- Do zupy dodaj koperek.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa zupa, pełna wartości odżywczych. Jest to smaczna propozycja nie tylko w lecie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki