Zupa zarzutka

Opublikowano: 24.01.2025 r.
Bulion drobiowy z mięsem, boczek wędzony bez kości i kapusta kiszona – to trio, które nadaje zupie zarzutce niepowtarzalny smak. Do tego dodajemy ziemniaki i różne warzywa, jak marchewka, pietruszka i por. Całość wykańczamy śmietaną, która nadaje zupie aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g (wraz z mięsem)
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 45 g
- Por - 70 g
- Seler korzeniowy - 70 g
- Ziemniaki późne - 350 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Cebula - 100 g
- Kapusta kiszona - 650 g
- Śmietana 18% - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion zagotuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłów je z zupy. Marchewkę możesz pokroić i dodać z powrotem do zupy. Możesz także wyłowić mięso i oddzielić je od kości i ponownie wrzucić do garnka.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z soku i posiekaj na desce.
- Na patelni przesmaż boczek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dodaj odciśnięta kapustę i płaską łyżkę majeranku. Podsmażaj na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
- Kiedy kapusta się lekko zarumieni, sprawdź, czy ziemniaki w zupie są miękkie - dodaj kapustę z boczkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
- Na koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kapusty. Podawaj z kleksem śmietany.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny