Zupa zagraj
Opublikowano: 12.12.2022 r.
Bulion drobiowy, boczek wędzony bez kości i ziemniaki późne - to kluczowe składniki naszego przepisu na zupę zagraj. Zupę uzupełniają cebula, marchewka, mąka orkiszowa i jajka, co daje treściwe i pyszne danie. Zanurz się w ten aromatyczny, pełen smaku świat domowego gotowania.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Marchewka - 100 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Cebula - 100 g
- Mąka orkiszowa - 130 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Pokrój boczek w kostkę.
- Zacznij smażyć na złoty kolor na patelni.
- Do boczku dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku.
- Obierz ziemniaki i marchewkę.
- Umyte ziemniaki pokrój w nie za dużą kostkę, a marchewkę - w ćwierćplastry.
- Dodaj warzywa do boczku i cebuli wraz z połową łyżeczki soli.
- Duś wszystko pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
- Zagotuj bulion.
- Do bulionu dodaj podsmażone warzywa i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.
- W tym czasie zrób kluski. W osobnym garnku zagotuj wodę.
- W misce wymieszaj mąkę, jajka oraz 1/4 łyżeczki soli.
- Łyżką nabierz masę i łyżeczką zgarniaj niewielkie kluseczki do gotującej się wody (można także zgarniać masę bezpośrednio z miski). Gotuj kluski przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź kluski łyżką cedzakową.
- Gdy zupa będzie ugotowana dopraw ją do smaku.
- Wymieszaj zupę z kluskami.
- Podawaj w misce i posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa zawiera tłuszcz nasycony pochodzący z boczku. Nadmiar w diecie może sprzyjać powstawaniu m.in. miażdżycy. Kluski z mąki pełnoziarnistej obniżają indeks glikemiczny potrawy i dostarczają większą ilość błonnika oraz witamin i minerałów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości