Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Cebula, czosnek, młode ziemniaki, bulion drobiowy i oczywiście żółta fasolka szparagowa - to kluczowe składniki tej zupy, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni. Gładka konsystencja śmietanki kremowej sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej kusząca i sycąca. Idealna na rodzinny obiad, prosta, ale pełna smaku!
Składniki dla 6 porcji:
- Masło klarowane - 10 g
- Cebula - 100 g
- Por - 70 g
- Czosnek - 10 g
- Pietruszka - 50 g
- Marchewka - 100 g
- Ziemniaki młode - 300 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Fasolka szparagowa - 350 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka dodaj masło.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę: marchew i pietruszkę w mniejszą, a ziemniaki w większą.
- Pora obierz z wierzchnich liści, utnij korzenie, umyj i pokrój w plastry.
- Wszystkie pokrojone warzywa dodaj do garnka i zacznij podsmażać na maśle. Dodaj trochę soli i smaż około 5-7 minut, aż warzywa troszeczkę zmiękną.
- Po tym czasie zagotuj bulion, dolej do garnka zagotuj go z warzywami.
- W tym czasie fasolkę pozbaw końcówek. Umyj ją, podziel na pół i dodaj do bulionu i warzyw. Gotuj całość aż fasolka zmięknie (około 20 minut).
- Jak fasolka będzie miękka wyłącz gaz. Dopraw szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Wlej śmietankę i wymieszaj.
- Podawaj zupę ze świeżym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Zupa jest dobrą propozycją dla każdego. Jest lekka, ale zawiera średni indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości