Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Żołądki drobiowe i udka kurczaka ze skórą to baza tej wyjątkowej zupy, inspirowanej tradycyjnymi flaczkami. Marchewka, cebula i pietruszka dodają jej niepowtarzalnego aromatu, a koncentrat pomidorowy nadaje soczystych barw i wyrazistego smaku. Masło i mąka pszenna dbają o odpowiednią konsystencję. To mieszanka pełna smaków, idealna na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Żołądki drobiowe - 500 g
- Udko kurczaka ze skórą - 500 g (2 sztuki)
- Marchewka - 75 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Umyj i oczyść żołądki. Pokrój je w paseczki o szerokości około 1 cm.
- Zalej żołądki zimną wodą i zagotuj do zmiany koloru (kilka minut).
- Odlej wodę i zalej żołądki świeżą, zimną wodą (około 1,5 l).
- Dodaj łyżkę soli, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu. Gotuj 20 minut od zagotowania wody.
- Po tym czasie dodaj umytego kurczaka, obrane i pokrojone w dużą kostkę marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną drobniej cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Całość gotuj około godzinę do miękkości mięsa.
- Ugotowanego i miękkiego kurczaka wyjmij z zupy, obierz ze skóry i usuń kości.
- Mięso podziel na mniejsze części i dodaj do zupy.
- Zupę dopraw papryką, majerankiem, solą, pieprzem.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż do złotego koloru.
- Zasmażkę dodaj do zupy i wymieszaj. Gotuj 2 minuty i gotowe.
Komentarz dietetyka
Żołądki drobiowe to podroby, które zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Znajduje się w nich między innymi żelazo i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, podrobów nie zaleca się dzieciom poniżej 3. roku życia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości