Zupa z żołądków drobiowych

Opublikowano: 01.10.2022 r.
Marchewka, seler korzeniowy i żołądki drobiowe – to kluczowe składniki tej wyjątkowej zupy. Połączenie tych warzyw z delikatnymi żołądkami daje naprawdę ciekawe doznania smakowe. Do tego odrobina pietruszki i dwie łyżki masła, które dodają zupie kremowej konsystencji i głębi smaku, tworzą idealną kompozycję na chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Żołądki drobiowe - 800 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 150 g (1/2 sztuki)
- Pietruszka - 120 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Żołądki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj żołądki i podsmaż krótko, wlej do garnka około litra wody.
- Całość doprowadź do wrzenia, dopraw zupę do smaku i dodaj warzywa.
- Gotuj całość do miękkości.
Komentarz dietetyka
Do zupy z żołądków idealnie sprawdzi się cała włoszczyzna. Śmiało możesz jej użyć.
~ Oliwia Gawron, dietetyk