Zupa z soczewicy z pomidorami
Opublikowano: 19.10.2024 r.
Soczewica czerwona, pomidory w puszce, bulion drobiowy, cebula oraz czosnek to główne składniki tej aromatycznej zupy. Dodatkowo, odrobina oliwy z oliwek, śmietanka kremowa i natka pietruszki sprawiają, że zupa nabiera wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji.
Składniki dla 2 porcji:
- Soczewica czerwona - 60 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 zabki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez minutę.
- Do garnka dodaj suchą soczewicę, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości soczewicy).
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Zupę od czasu do czasu zamieszaj.
- Zupę odstaw z ognia, zapraw śmietanę i dodaj ją do zupy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Zupę podawaj w talerzach posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa z soczewicy z pomidorami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowi ona doskonałe źródło białka roślinnego i świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny