Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Soczewica czerwona, młode ziemniaki, marchewka, cebula, bulion warzywny i aromatyczne mleczko kokosowe – to główne składniki tej pysznej i sycącej zupy, która w kilka chwil przeniesie Cię na kulinarne wyżyny. Zupa jest lekka, a jednocześnie pożywna, idealna na chłodniejsze dni. Kombinacja warzyw i soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego sprawia, że każda łyżka to prawdziwy smakowy raj!
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 100 g (1/2 szklanki)
- Ziemniaki młode - 400 g (5-6 sztuk)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mleczko kokosowe - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj przyprawy.
- Dodaj wszystkie warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
- Przykryj i gotuj ok. 20 minut na średnim ogniu.
- Dodaj mleczko kokosowe i całość zblenduj na gładki krem.
Komentarz dietetyka
Zupa z soczewicy może nasilać dolegliwości u osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego i/lub SIBO, dlatego wtedy warto zmniejszyć jej ilości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk