Zupa z soczewicą

Opublikowano: 19.06.2025 r.
Cebula, ziemniaki, czerwona soczewica, pomidory w puszce i natka pietruszki to najistotniejsze składniki zupy z soczewicy, która łączy w sobie prostotę i wyrazisty smak. Gotowana na oleju rzepakowym, z dodatkiem aromatycznych warzyw, zupa jest sycącą propozycją na obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Soczewica czerwona - 200 g
- Pomidory w puszce - 450 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Wlej 2 l wody i wsyp soczewicę.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 min.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Dodaj je do zupy i gotuj jeszcze 10 min.
- Do zupy dodaj pomidory w puszce, dopraw ją solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką i ostrą.
- Gotuję zupę na wolnym ogniu przez 5 min.
- Podawaj w głębokich talerzach udekorowaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa z soczewicą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się podana dla osób na diecie redukcyjnej. Zupę można wzbogacić dodatkiem mięsa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny