Zupa z pulpetami
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, pieczarki i bulion warzywny to podstawa tej pysznej zupy z pulpetami. Dodajemy do niej aromatyczną cebulę, czosnek oraz marchewkę, które wzbogacają smak całej potrawy. Pulpeciki zrobimy, mieszając mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, a do zagęszczenia zupy dodamy śmietanę. Subtelność i aromat gwarantowane!
Składniki dla 6 porcji:
- Pieczarki - 400 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć stare na tarce warzywa.
- Dodaj pokrojone pieczarki, krótko podsmaż.
- Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.
- Mięso rozgnieć widelcem i wymieszaj, dopraw do smaku i wbij jajko.
- Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż klopsy na patelni.
- Po chwili do zupy dodaj usmażone klopsiki i gotuj na niewielkim ogniu.
- Na końcu dodaj śmietanę i zabiel całość.
Komentarz dietetyka
Klopsiki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk