Zupa z pieczonych warzyw

Opublikowano: 09.07.2025 r.
Marchewka, bataty, ziemniaki późne i czosnek — to główni bohaterowie tej pysznej zupy z pieczonych warzyw. Razem z bulionem warzywnym i oliwą z oliwek tworzą danie, które jest pełne smaku i aromatu. Idealne na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego. Prosto, zdrowo i naprawdę smacznie!
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 90 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Bataty - 230 g
- Ziemniaki późne - 230 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Koncentrat pomidorowy - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie natrzyj je koncentratem pomidorowym oraz oliwą z oliwek, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp łyżeczką słodkiej papryki, ostrej oraz łyżeczką kuminu.
- Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok.25-30min do miękkości.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka lub do blendera kielichowego i dodaj bulion.
- Miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Całość zagotuj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny