Zupa z pieczonej dyni
Opublikowano: 27.07.2022 r.
Dynia, cebula, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki zupy z pieczonej dyni. Połączenie pieczonej dyni z aromatyczną cebulą i czosnkiem, a także dodatkiem kremowej śmietanki, tworzy kremową i sycącą zupę, która idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Dynia - 1200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Nasiona słonecznika - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój na mniejsze kawałki, cebulą przekrój na pół.
- Na blaszkę do pieczenia wyłóż pokrojoną dynie, cebulę oraz czosnek.
- Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 70 min.
- Po tym czasie warzywa wyciągnij, z dyni usuń nasiona oraz skórkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz zewnętrzne łupiny.
- Do garnka włóż warzywa, dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.
- Zupę zagotuj.
- Na patelni upraż nasiona słonecznika.
- Gotową zupę podawaj z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zupa z pieczonej dyni to dokonały pomysł na obiad. Zupa dyniowa stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny