Zupa z mięsem mielonym
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Mięso mielone z indyka, cebula, pomidory w puszce i bulion warzywny to główne składniki, które dodają tej zupie wyjątkowego smaku. Do tego dochodzą ziemniaki, seler naciowy i czerwona papryka, które nadają jej pełnię smaku i trochę koloru. Idealna na sycący obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 szt)
- Seler naciowy - 135 g (3 łodygi)
- Fasola czerwona - 180 g (1 mini puszka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Ziemniaki późne - 225 g (3 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony czosnek i mięso.
- Całość podsmaż przez 7 minut.
- Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Paprykę, ziemniaki i seler pokrój w kostkę i dodaj do mięsa podsmaż 5 minut.
- Następnie całość zalej bulionem i gotuj 40 minut.
- Po tym czasie do zupy dodaj pomidory i fasolę.
- Dokładnie przemieszaj, dopraw pieprzem, papryką, gałką i tymiankiem.
- Gotuj jeszcze 12 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe i pełne białka, a także błonnika, dlatego może gościć w diecie na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny