Zupa z makaronem ryżowym
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Kurczak, bulion drobiowy, makaron ryżowy i por – to właśnie z nich powstaje nasza zupa z makaronem ryżowym. Wzbogacona zielonym groszkiem, świeżym szczypiorkiem i aromatycznym czosnkiem, z delikatnym akcentem imbiru i sosem sojowym. Idealne połączenie dla miłośników pełnowartościowych i rozgrzewających dań!
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Groszek zielony mrożony - 200 g
- Por - 50 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Szczypiorek - 10 g
- Sos sojowy - 30 ml (ciemny, 3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g (2 cm kawałek)
- Makaron ryżowy - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Imbir obierz i rozdrobnij.
- Na patelni podgrzej połowę oleju. Dodaj kurczaka, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż razem, po czym ściągnij z patelni.
- Cebulę pokrój w kostkę a pora w cienkie paseczki i podsmaż na tej samej patelni, na pozostałym oleju.
- W garnku podgrzej bulion. Zanim zacznie wrzeć, wlej do niego roztrzepane jajka.
- Następnie dodaj kurczaka, groszek, cebulę z porem i dopraw sosem sojowym.
- Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
- Zupę podawaj z makaronem posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk