Zupa z łososiem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Łosoś, ziemniaki, marchewka i bulion warzywny to główne składniki tej pysznej zupy z łososiem. Aromaty dodaje czosnek, sok i skórka z cytryny, a całość dopełnia śmietanka kremowa. To połączenie klasycznych warzyw i soczystej ryby stworzy ciepły, sycący posiłek, który idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 200 g
- Papryka zielona - 120 g
- Czosnek - 10 g
- Koperek - 45 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Ziemniaki późne - 250 g
- Marchewka - 90 g
- Łosoś filet - 300 g
- Sok cytrynowy - 50 ml
- Skórka z cytryny - 50 g
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, oregano, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i czosnek i smaż na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj połowę świeżego koperku i mieszaj jeszcze przez 30 sekund.
- Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 do 6 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
- Łososia dopraw solą i delikatnie dodaj do garnka z gotującą się zupą. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aż łosoś będzie ugotowany przez około 3 do 5 minut.
- Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny i pozostały koperek.
- Wlej śmietankę. Całość zamieszaj i zagotuj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny