Zupa z krewetkami
Opublikowano: 23.01.2023 r.
Krewetki, bulion drobiowy i mleczko kokosowe to główne składniki tej aromatycznej zupy, która sprawi, że poczujesz się jak na egzotycznych wakacjach. Dodaj do tego czerwoną pastę curry, ser topiony i makaron ramen, aby uzyskać idealnie kremową konsystencję i świetny smak. Trochę pomidorków koktajlowych do przystrojenia i masz gotowe danie!
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Masło - 30 g
- Krewetki - 500 g (obrane)
- Czerwona pasta curry - 20 g
- Serek topiony śmietankowy - 200 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Makaron ramen - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 125 g
- Cebula szalotka - 80 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, tarka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozmróź.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zagotuj bulion.
- Pokrój pomidorki na pół, a cebulkę posiekaj drobno.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż (przez 60 sekund) cebulę, pastę curry, starty na tarce na drobnych oczkach 2 cm imbiru oraz szczyptę soli.
- Dodaj pomidorki i smaż przez 2 minuty, a następnie wrzuć krewetki (smaż po 2 minuty z każdej strony)
- Do gorącego bulionu dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz mleczko kokosowe.
- Gotuj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zblenduj, jeśli będą grudki.
- Dopraw zupę 2 łyżkami soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj więcej do smaku.
- Do zupy wrzuć zawartość patelni, wymieszaj i gotuj 2 minuty.
- Gotową zupę podawaj z makaronem oraz świeżo posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Krewetki to dobre źródło białka. W serku topionym, maśle i mleczku kokosowym znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, w nadmiarze niekorzystnych dla zdrowia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości