Zupa z kapusty włoskiej

Opublikowano: 22.05.2025 r.
Kapusta włoska, bulion drobiowy, średniej wielkości ziemniaki i koperek to główne składniki tej pysznej zupy. Połączenie bogatego smaku kapusty z delikatną nutą ziemniaków i świeżością koperku sprawia, że jest nie tylko sycąca, ale też pełna aromatu. Dodatkowo, śmietana nadaje zupie kremowej konsystencji, która doskonale komplementuje całość.
Składniki dla 7 porcji:
- Włoszczyzna mrożona - 500 g
- Kapusta włoska - 500 g
- Ziemniaki średnie - 400 g (5 ziemniaków)
- Koperek - 20 g
- Śmietana 12% - 120 g (1/2 szklanki)
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Z kapusty usuwamy twarde części, a następnie szatkujemy ją. Natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy je do miękkości, około 25 minut.
- Pod koniec doprawiamy zupę oraz dodajemy śmietanę.
- Gotujemy ją jeszcze około 5 minut.
Komentarz dietetyka
Zupa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk