Zupa z kapusty pekińskiej
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Piersi kurczaka, bulion drobiowy, kapusta pekińska i ziemniaki to podstawa tej sycącej zupy z kapusty pekińskiej. Dodane marchewka, por i pomidor nadają jej bogatego smaku i koloru. To proste danie, które łączy delikatność drobiu z chrupkością warzyw, idealne na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Marchewka - 50 g
- Ziemniaki późne - 400 g
- Por - 140 g
- Pomidor - 200 g
- Kapusta pekińska - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion.
- Umyte mięso pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu.
- Pokrój obraną marchewkę (w ćwierć plastry) oraz ziemniaki (większa kostka). Umytego pora pokrój w pół plastry. Dodaj warzywa do bulionu razem z solą. Gotuj aż warzywa staną się miękkie.
- Kapustę pekińską posiekaj, a pomidora natnij lekko i umieść we wrzątku. Zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój pomiodry drobniej.
- Dodaj kapustę i pomidory do zupy. Gotuj kwadrans.
- Przypraw zupę do smaku.
- Na końcu posyp koperkiem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera białko i dużo warzyw. Jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera znikomą ilość tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości