Zupa z kalmarów
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Bulion warzywny, kalmary, cebula, żółta papryka, pomidory i natka pietruszki - to kluczowe składniki naszej zupy z kalmarów. Połączenie delikatnych owoców morza z warzywami i ziołami tworzy pyszną, aromatyczną i lekką potrawę. To ciekawe danie w sam raz na lekki obiad lub kolację, idealne jeśli szukasz nowych smaków w swojej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion warzywny - 1500 ml (6 szklanek)
- Kalmary - 600 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Papryka żółta - 300 g (1 duża sztuka)
- Pomidor - 400 g (2 średnie sztuki)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Pokrój pieczarki na cztery części.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
- Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Zupa z kalmarów to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny