Zupa z kalarepy
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Kalarepa, bulion warzywny, masło i śmietanka kremowa to kluczowe składniki zupy z kalarepy. Kalarepa nadaje zupie charakterystyczny, delikatny smak, masło dodaje aksamitności, a śmietanka kremowa sprawia, że jest ona obłędnie kremowa. Bulion warzywny to baza, która łączy wszystkie te smaki w harmonijną całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalarepa - 750 g
- Papryczka chili zielona świeża - 4 g
- Masło - 50 g
- Cukier - 10 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Bulion warzywny - 750 ml
- Sok cytrynowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Kalarepę obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Chili przekrój wzdłuż na pół.
- W garnku rozgrzej masło. Smaż kalarepę i papryczkę chili 6-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Dodaj śmietanę, mleko i bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Usuń chili.
- Zupę rozdrobnij w blenderze i dopraw sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na co dzień, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny