Zupa z kabaczka
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Kabaczek, marchewka, cebula, masło i bulion warzywny to główne składniki pysznej i prostej do przygotowania zupy z kabaczka. Kremowa konsystencja, delikatny smak warzyw i aromatyczne akcenty sprawiają, że to danie jest idealne na lekki obiad lub kolację. Spróbujesz?
Składniki dla 4 porcji:
- Kabaczek - 300 g (1 sztuka)
- Marchewka - 100 g (2 średnie)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej masło.
- Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kabaczka.
- Podsmaż przez 2-3 minuty i zalej bulionem warzywnym.
- Dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Gotuj zupę 20 minut a następnie zblenduj na gładko.
Komentarz dietetyka
Zupa z kabaczka to pyszna i zdrowa propozycja na zupę krem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki