Zupa z jarmużu
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Jarmuż, ziemniaki i bulion warzywny to kluczowe składniki tej prostej, ale sycącej zupy. Dodaj cebulę, zielony groszek i odrobinę mleka, by uzyskać gładką konsystencję i bogaty smak. Całość zabarwimy masłem dla głębszego aromatu. Idealna na chłodniejsze dni, zdrowa i łatwa do przygotowania!
Składniki dla 4 porcji:
- Jarmuż - 250 g
- Ziemniaki średnie - 180 g (2 sztuki)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Groszek zielony - 140 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Masło - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, chochelka
Przepis krok po kroku
- Drobno posiekaj ząbek czosnku i cebulę.
- W garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Lekko podsmaż.
- W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
- Dodaj bulion, mleko, groszek, 0,25 łyżeczki pieprzu, sól do smaku oraz ziemniaki i gotuj 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- W tym czasie umyj jarmuż, usuń twardy środek liści i porwij je na mniejsze części.
- Do zupy dodaj jarmuż i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Zupę zblenduj.