Zupa z grochu łuskanego
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Groch, ziemniaki, cebula, marchewka i kiełbasa - to właśnie te składniki tworzą aromatyczną i sycącą zupę z grochu łuskanego. Kremowa konsystencja wzbogacona chrupiącymi warzywami oraz smakiem wędzonej kiełbasy sprawia, że to danie idealnie wpasowuje się w chłodniejsze dni. Smaczna i pożywna propozycja, która rozgrzewa od środka.
Składniki dla 4 porcji:
- Groch (nasiona) - 400 g
- Ziemniaki późne - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g
- Kiełbasa polska - 300 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz ze skórki ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Do garnka wlej 2,5 l wody i wsyp groch.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
- Do zupy dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
- Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Zupę podawaj w talerzach udekorowaną natką.
Komentarz dietetyka
Zupa z grochu łuskanego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Zupa jest bardzo syta i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Zupa jest dość kaloryczna i świetnie sprawdzi się w okresie zimowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny