Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Opublikowano: 09.07.2021 r.
Fasolka szparagowa, serek topiony śmietankowy, młode ziemniaki, marchewka i bulion drobiowy to esencja naszej zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym. Więc jeśli szukasz czegoś, co łączy świeżość warzyw i kremową konsystencję, ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki dla 10 porcji:
- Fasolka szparagowa - 600 g
- Serek topiony śmietankowy - 150 g
- Ziemniaki młode - 300 g
- Marchewka - 120 g
- Bulion drobiowy - 1700 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion w dużym garnku.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i ugotuj.
- Ostudź ugotowane ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotowaną marchewkę dodasz do kremu.
- Fasolkę pozbaw końcówek. Umyj i dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj 20 minut.
- Gdy fasolka będzie miękka dodaj serek topiony i ugotowaną marchewkę. Przypraw solą i pieprzem.
- Zblenduj zupę.
- Na końcu dodaj ziemniaki.
- Gotową zupę wyłóż do miski i posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Przepis jest lekki, a dodatek serka dodatkowo zwiększa kaloryczność zupy. Jeśli musisz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie serek dobrze by było zamienić na inny produkt.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości