Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Dynia, mleczko kokosowe, cebula i bulion warzywny — to kilka głównych składników, które nadają tej zupie niepowtarzalny smak. Kremowa konsystencja dyni w połączeniu z delikatnym mleczkiem kokosowym tworzy idealne połączenie. Cebula i czosnek dodają zupie wyrazistości, a bulion warzywny sprawia, że jest naprawdę sycąca i pełna aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Dynia - 1500 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Przyprawy - imbir świeży, kolendra świeża, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż się przyrumienią.
- Dodaj imbir, trawę cytrynową oraz kolendrę. Smaż przez 2 minuty.
- Wrzuć dynię na patelnię i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj zupę przez 30 minut, aż dynia będzie miękka. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Wlej zupę do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Do zupy dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny