Zupa z dyni Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r.
Dynia, cebula, czosnek, marchewka i bulion warzywny — to kluczowe składniki zupy, która powstaje w mgnieniu oka dzięki Thermomixowi. Sprawnie zmiksowane warzywa i aromatyczny bulion tworzą pożywną i rozgrzewającą zupę, idealną na chłodniejsze dni. Unikalny smak dyni w połączeniu z przyprawami, to gwarancja pysznego obiadu!
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia - 700 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Marchewka - 135 g (3 sztuki)
- Bulion warzywny - 650 ml
- Przyprawy - curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.
- Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i wlej 15 ml oliwy.
- Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i umyj. Pokrój na kawałki.
- Gdy cebula z czosnkiem się poddusi, dodaj dynię, marchewkę, łyżeczkę curry, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i wlej bulion.
- Gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty 2.
- Gdy zupa skończy się gotować, zblenduj ją na gładką masę w naczyniu Thermomixa przez 30 sekund zwiększając stopniowo obroty od 1 do 8.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk